Барак Обама спечели изборите в щата Орегoн
Барак Обама спечели изборите в щата Орегoн / netinfo

Сенаторът от Илинойс Барак Обама, претендент за номинацията на Демократическата партия за президент на САЩ, спечели първичните избори в щата Орегoн, изпреварвайки Хилари Клинтън, с което утвърди преднината си пред нея, съобщиха американските медии.

Според телевизионните канали Си Ен Ен, Фокс и Ен Би Си сенаторът от Илинойс е изпреварил бившата първа дама, както предвиждаха институтите за проучване на общественото мнение.

Малко по-рано медиите обявиха Хилари Клинтън за победител с 65 на сто от гласовете в щата Кентъки.

Този резултат обаче няма да е достатъчен тя да подобри чувствително положението си, защото след края на преброяването на гласовете в Орегoн Обама най-вероятно ще получи достатъчно голяма преднина.

Обама засега води по броя на спечелените делегати, по победи в щатите, както и по абсолютния брой на избирателите. Досега той е спечелил в първични избори и партийни събрания подкрепата на 1899 делегати. Хилари Клинтън има в своя актив 1718 делегати.

В Кентъки и в Орегoн те имаха на разположение гласовете на общо 103 делегати.

След днешните първични избори на двамата конкуренти им остават още три първични избори, но те са с доста по-малко значение, като се има предвид броя на делегатите, които ще спечелят там. Става дума за първичните избори в Пуерто Рико на 1 юни и в Монтана и Южна Дакота на 3 юни.

За да бъдат официално номинирани за кандидат президент на демократите, Обама и Клинтън имат нужда от подкрепата на 2025 делегати. Кой ще е кандидат президентът на демократите ще се реши на партийната конференция на Демократическата партия в края на август в Денвър.