/ БГНЕС
В реч пред абсолвенти на Военноморската академия на САЩ президентът Джо Байдън каза, че те са представители и защитници на американската демокрация, тъй като свободните общества са заплашени от нашествието на Русия в Украйна и морската експанзия на Китай, предаде Асошиейтед прес.

Реакцията на Запада на "бруталната" война на руския президент Владимир Путин в Украйна показва, че светът е обединен не на географски принцип, а "въз основа на ценности", каза Байдън пред повече от хиляда новопроизведени мичмани и младши лейтенанти, събрали се Мемориалния стадион на морската пехота в Анаполис, щата Мериленд. По думите на президента нападението срещу Украйна е "директен удар по фундаменталните принципи на международния правен ред".

"Действията, предприети от Путин, са опит, така да се каже, за финландизация на цяла Европа, да я направи неутрална", каза Байдън и добави: "Вместо това той НАТОизира цяла Европа".

Президентът каза на курсантите, че ще летят на най-модерните самолети, ще плават на най-модерните кораби и ще ползват нови технологии, но най-могъщият инструмент, с който ще боравят, е "нашата несравнима мрежа от глобални съюзи и силата на нашите партньорства".

В речта си демократът Джо Байдън отдаде почит към сенатор републиканец Джон Маккейн, който е погребан в гробището на Военноморската академия в Анаполис.

"Не мога да не мисля за Джон и за това колко много значеше за него академията", каза той. Джон Маккейн е завършил тази академия през 1958 г., след което става пилот от военноморския флот; военнопленник е през Виетнамската война в продължение на около шест години.
БТА