/ / iStock/Getty Images
Президентът на САЩ Джо Байдън определи решението на Върховния съд на страната, анулиращо правото на аборт, като трагична грешка и като резултат от "екстремистка идеология", предадоха световните агенции. Той нарече днешния ден "тъжен" за Върховния съд, но и за цялата страна.

"Здравето и животът на жените в тази страна са сега в опасност", подчерта демократът в обръщение към нацията. Той акцентира, че сега САЩ застават в позицията на изключение в света.

Байдън призова да се продължи борбата по един мирен начин и да се защити пред урните правото на аборт и всички други лични свободи. Призивът бе отправен няколко месеца преди изборите за Конгрес в средата на ноември, които се очертават трудни за демократичния лагер на Байдън.

Върховният комисар по правата на човека Мишел Бачелет заяви, че анулирането на правото на аборт, решено от Върховния съд на САЩ, е ужасен удар, нанесен по човешките права на жените и по равенството на половете. Тя определи решението на Върховния съд на САЩ като голямо отстъпление.

Американските щати Калифорния, Орегон и Вашингтон се ангажираха заедно да защитават правото на аборт, се казва в изявление на губернаторите на трите прогресивни щата. Те се ангажират "да защитават достъпа до репродуктивни здравни грижи, в това число и до аборт и контрацептиви, и се ангажират да защитават пациентките и лекарите срещу опитите на други щати "да изнесат своите забрани за аборти в техните три щата".

Реакция имаше и от премиера на Канада Джъстин Трюдо, който определи решението на Върховния съд на САЩ като ужасно. Той каза, че с цялото си сърце застава до милионите американци, които ще изгубят законното си право на аборт. Трюдо допълни, че нито едно правителство, нито един политик, нито един човек не трябва да диктуват на една жена какво може или не може да направи с тялото си.
БТА