/ ThinkStock/Getty Images
Между 80 000 и 100 000 души (съответно по данни на полицията и на синдикатите) протестираха днес във Виена срещу плановете на правителството на десницата и крайната десница да увеличи максимално разрешеното работно време до 12 часа на ден и 60 часа седмично, предаде АФП.
 
Шествието, организирано от могъщото Обединение на австрийските профсъюзи, се разпръсна без инциденти, след като достигна площада на Героите в сърцето на австрийската столица.
 
Това е първата толкова мащабна мобилизация от идването на власт на младия консерватор Себастиан Курц начело на правителството в края на 2017 г. Според правителството мярката има за цел да направи компаниите по-конкурентоспособни. Очаква се тя да бъде одобрена от парламента в четвъртък въпреки критиките на синдикатите и дори на Католическата църква.
 
Нормалното работно време в Австрия сега е 8 часа на ден и 40 часа на седмица. Максимално разрешената продължителност на работното време е 10 часа на ден и 50 часа седмично. Правителството иска да я увеличи съответно до 12 и 60 часа. Под натиска на опозицията кабинетът внесе промени в първоначалния проект, уверявайки че такава продължителност може да има само на доброволна основа.
 
Промените в социалното право в Австрия традиционно са плод на преговори между социалните партньори, затова сегашното желание на правителството да ги направи направо по парламентарен път се приема особено зле от синдикатите, отбелязва АФП.
БТА