/ iStock/Getty Images
Шпионажът в Австралия е надминал нивата от периода на Студената война, заяви днес ръководителят на разузнавателната служба Майкъл Бърджис. Той предупреди, че гражданите са наблюдавани и тормозени от чужди сили.

Няколко политици са обект в разследване по подозрение, че са били въвлечени в инспирирани от чужбина операции, предимно от страна на Китай.
Обикновено мълчаливия ръководител на разузнавателната служба на Австралия е станал доста словоохотлив по отношение на съществуващите заплахи, пише АФП.

В Австралия срещу националните интереси на страната работят повече чуждестранни шпиони и техни агенти, отколкото в разгара на Студената война, твърди Бърджис.

Той предупреди, че различни диаспори, живеещи в Австралия, биват наблюдавани и притискани от чужди правителства.

Разследване на АФП показва, че етнически уйгури от китайския регион Синдзян са били обект на интерес, докато живеят в Австралия и други демократични страни.

Студенти от Хонконг, записани в австралийски университети, също съобщават за сплашване и отправени заплахи към семействата им след миналогодишните протести във финансовия център.

В речта си пред депутатите Бърджис не спомена изрично Китай, но каза, че чуждестранното наблюдение и сплашване на различни групи от диаспорите е „нищо по-малко от атака срещу суверенитета на Австралия“.

"Неприемливо е, че хората в Австралия са сплашвани, просто защото са се застъпили за демократични реформи или критикуват нарушаването на правата на човека”, каза той.

През последните години няколко австралийски политици бяха замесени в скандали, след като приеха финансови дарения от свързани с Пекин дарители или бяха обвинени в участие в прокитайска пропаганда.

Бърджис предупреди, че политиците в страната са видими цели в усилията „да откраднат тайните ни и да манипулират вземането на решения”.

"Разполагаме с доказателства, че разузнавателните служби поощряват политици от всички нива на управление, за да прокарват интересите на чужди държави”, добави той.

Миналата година предшественикът на Бърджис Дънкан Люис предупреди, че Китай се опитва да "поеме" политическата система на Австралия чрез шпионаж и разпространение на влияние.

Служители твърдят, че нарастващите усилия на Китай да влияе върху политиката в чужбина чрез дарения, инвестиции и обществени групи нарастват, откакто президентът Си Дзинпин пое властта.

Въздействието върху Австралия отдавна безпокои Съединените щати, които многократно предупреждаваха своя съюзник.

Австралия и САЩ са членове на алианса за споделяне на разузнавателна информация „Пет очи“, в който участват също Великобритания, Канада и Нова Зеландия.
БГНЕС