/ ThinkStock/Getty Images
Астрономи от университета "Джонс Хопкинс" откриха екзопланета с размерите на Нептун, която е разположена много близо до звездата си и се изпарява с рекордна скорост, съобщи Физ.орг.
 
Екзопланетата GJ 3470b е на разстояние 96 светлинни години от Земята и орбитира около червено джудже. Открита е в рамките на изследователска програма, която цели да се наблюдават атмосферите на екзопланети в ултравиолетовия, оптичния и инфрачервения диапазон.

Земята е погълнала трилиони тонове вода
 
С помощта на телескопа "Хъбъл" учените установили, че GJ 3470b е загубила значителна част от атмосферата си и продължава да я губи със 100 пъти по-голяма скорост в сравнение с друга подобна екзопланета - GJ 436b.
 
Екзопланетите от клас горещи нептуни се срещат по-рядко, отколкото горещите юпитери, скалистите планети и суперземите. Смята се, че причината за това е, че горещите нептуни се формират много близо до звездата си и това води до изпаряване на атмосферите им. В резултат от подобна планета остава единствено ядрото й.

Астрономи откриха супер земя в орбита около съседна на Слънцето звезда
 
Малката плътност на GJ 3470b я прави неспособна да задържи нагрятата атмосфера. Значителни обеми газ "излетели" само за 2 милиарда години, докато същевременно GJ 436b бавно се изпарява от 4-8 милиарда години.
 
По мнението на учените, GJ 3470b вече е загубила 35 процента от масата си, а изпаряването ще приключи изцяло след няколко милиарда години.

Учени откриха най-ярката галактика във Вселената
БТА