Земята е погълнала трилиони тонове вода

Към ядрото на Земята се оттичат няколко милиарда тона вода
Към ядрото на Земята се оттичат няколко милиарда тона вода / ThinkStock/Getty Images
Учени от Вашингтонския университет установиха, че глобалната причина за изчезването на трилиони тонове вода е придвижването на тектонските плочи, съобщи сп. "Нейчър".

Галилейското езеро пресъхва (СНИМКИ)
 
По мнението на геолози и океанолози, с придвижването на тектонските плочи е свързано изчезването на цели морета.
 
С помощта на сеизмографи учените са извършили изследвания в Марианската падина и констатирали, че в зоните на субдукция Земята поглъща около три пъти повече вода, отколкото се предполагаше досега.
Направените по-късно математически изчисления са показали, че за всеки 1 милион години през цепнатини в местата, където една тектонска плоча се подпъхва под друга, към ядрото на Земята се оттичат няколко милиарда тона вода, а откакто съществува планетата, под повърхността ѝ са се просмукали трилиони тонове вода.

Половината от сладката вода на планетата е „заключена” под ледената покривка на Източна Антарктида
 

При това учените засега не знаят какво се случва с водата, която се оттича по посока на ядрото на нашата планета. Предполага се, че посредством вулканични изригвания голяма част от водата в газообразно състояние се връща в атмосферата, и че цепнатините в зоните на субдукция участват в регулирането на нивото на световния океан.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА