Галилейското езеро е един от символите на Израел
Галилейското езеро е един от символите на Израел / ThinkStock/Getty Images
Навремето в Ейн Гев, на брега на Галилейското езеро, израелците слагаха кърпи върху зелената трева, преди да седнат на земята.

Едно от най-красивите италиански езера бавно пресъхва (ВИДЕО)
 
Ако днес обаче искат да останат на брега, трябва да забучат плажни чадъри в пясъка, появил се заради пресъхването на водоема, предаде Франс прес.
"Всеки път, когато идвам тук, сърцето ми се свива”, споделя 47-годишната Яел Личи, която посещава района заедно със семейството си от 15 години. „Това езеро е символ на Израел. Когато има суша, първо се споменава за последствията за езерото".

Най-красивите места на планетата, които скоро може да изчезнат
 
Всъщност в. "Аарец" ежедневно информира за нивото на водата в Галилейското езеро.

Галилейското езеро е един от символите на Израел
Галилейското езеро е един от символите на Израел ThinkStock/Getty Images

Групи туристи от целия свят посещават района с езерото, разположено на 200 метра под морското равнище. За Израел този воден резервоар с площ 160 кв. км е от жизненоважно значение.

Езерото Байкал също губи водни запаси
 
Дълго време той бе основен водоизточник за страната и пресъхването му, което изглежда неизбежно, е обезпокоително. Това лято две островчета се появиха в езерото.

Галилейското езеро е един от символите на Израел
Галилейското езеро е един от символите на Израел ThinkStock/Getty Images

"От 2013 година сме под долната червена линия, под която солеността се увеличава, рибите трудно оцеляват и растителността е засегната", поясни хидрологът Амир Гивати.
Нивото на водата е само 22 см над онова, което бе регистрирано по време на сушата през 2001 година. Но по онова време ежегодно се изпомпваха 400 милиона кубика вода, за да се напоява останалата част от страната.
 
"Тази година изпомпахме едва 20 милиона кубика вода", отбеляза Гивати.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА