Ашраф ще отложи жалбата си до ООН срещу Либия
Ашраф ще отложи жалбата си до ООН срещу Либия / снимка: Sofia Photo Agency

Европейски политици са оказали натиск върху палестинския лекар с български паспорт Ашраф ал Хаджудж да не подава жалба в ООН срещу Либия, заяви неговата адвокатка Лизбет Зегвелд, цитирана от Ройтерс.

Под политически натиск Ал Хаджудж реши да отложи подаването на жалба с най-малко половин година, допълни Зегвелд. Европейските лидери са го предупредили, че повдигането на обвинения може да доведе до влошаване на отношенията с Либия.

На мен също ми беше оказан натиск - по време на среща в холандското външно министерство ми обясниха, че ако той подаде жалба, може да създаде опасност за български медицински сестри, които все още работят в Либия, допълни адвокатката на Хаджудж.

Очевидно е в интерес както на Либия, така и на европейските държави въпросът да не бъде повдиган, "което е срамота", каза също адвокатката, цитирана от Ройтерс.

Ал Хаджудж казва, че не се е отказал да търси справедливост. През септември той планираше да изпрати до Съвета за човешки права към ООН жалба относно мъченията срещу него, продължителността на процеса и пренебрегването на доказателства, припомня агенцията.

Палестинският лекар и някои от петте български медицински сестри ще бъдат във Франция през следващата седмица по покана на международната правозащитна организация "Адвокати без граници".