Арестувани са седем заподозрени за заложническата криза в Мали
Арестувани са седем заподозрени за заложническата криза в Мали / снимка: БГНЕС, архив

Загиналите при заложническата криза в Мали са 13, сред които петима служители, работили за подизпълнители на ООН, четирима малийски войници и четирима от нападателите, които в петък нахлуха в хотел „Библос” в централния град Севаре. Това се казва в комюнике на малийското правителство, цитирано от АФП.

Петимата служители на подизпълнители на световната организация са малийски шофьор, двама украинци, един южноафриканец и един гражданин на Непал. Арестувани са седмина заподозрени, се казва в комюникето на правителството. Малийската армия е освободила четирима заложници, сред които да двама украинци, един руснак и един южноафриканец. Всички те са в добро здраве. Води се разследване за установяване на извършителите.

Досега никой не е поел отговорност за нападението в хотела.

Има големи подозрения към Фронта за освобождение на Масина (ФОМ), свързан с джихадистите от групировката Ансар Дин - терористична група, която се стреми по всякакъв начин да се говори за нея, посочи военен източник в Севаре. Масина е традиционно наименование на част от централния район на Мали.

ФОМ се появи в началото на 2015 г. и е представян като радикална група, съюзник на ръководената от Ияд аг Гали групировка Ансар Дин - една от свързаните с Ал Кайда джихадистки организации, които контролираха северните райони на Мали близо десет месеца между 2012 г. и началото на 2013 г.

Неизвестни нападатели, чийто брой остава неустановен, нахлуха в петък рано сутринта в хотел „Библос” в Севаре, където редовно отсядат чужденци. Те бяха прогонени оттам в нощта срещу събота от малийската армия.

Източник: БТА