Арестуваха най-издирвания от САЩ трафикант на наркотици
Арестуваха най-издирвания от САЩ трафикант на наркотици / снимкa: БГНЕС

Мексиканската полиция арестува Едуардо Арелано Феликс, лидер на един от мексиканските наркокартели, съобщи Ройтерс. Феликс е първи в списъка на международните трафиканти на наркотици на американската Агенция за борба с наркотиците, посочва Ройтерс.

Арелано Феликс бе лидер на картел със същото име, който развива дейността си от град Тихуана, близо до границата със САЩ. Преди пет години в САЩ срещу него бе издадена задочна присъда за контрабанда на наркотици.

Фамилията Феликс доминира пазара на наркотици в Калифорния от средата на 90-те години на миналия век. Нейните членове за известни с жестоките методи на разправа с противници и конкуренти, посочва Ройтерс.

В последно време редица високопоставени членове на картела бяха убити или попаднаха в затвора, което отслаби позициите на клана Феликс и позволи и на други групировки, занимаващи се с трафик на наркотици, да се настанят в Тихуана.

Войната за пазара на наркотици обхвана практически всички мексикански провинции по границата със САЩ. От началото на годината само в провинция Баха Калифорния са били намерени обезобразените трупове на поне 1500 души, обикновено захвърлени на обществени места. През последното денонощие в провинция Чихуахуа, която граничи с американския щат Тексас, загинаха 12 членове на наркотрафикантски банди и 2 полицаи, съобщи Франс прес. Общият брой на жертвите на нарковойната в мексиканските провинции по границата със САЩ се изчислява на близо 3800 души.

САЩ са основният пазар на кокаин в света, като годишно само от Латинска Америка контрабандно се внасят близо 950 тона от този наркотик.