Арестуваха американски полицай за връзки с Ислямска държава (СНИМКИ)
Арестуваха американски полицай за връзки с Ислямска държава (СНИМКИ) / БГНЕС

Американски полицай беше арестуван днес по обвинение, че се е опитал да предостави материална помощ на групировката "Ислямска държава", съобщи министерството на правосъдието на САЩ, цитирано от Ройтерс.

По-късно срещу арестувания 36-годишен служител на транспортната полиция в столицата Вашингтон Никълъс Янг бяха повдигнати обвинения по един-единствен член от наказателния кодекс - опит да предостави материална подкрепа на терористична група.

Янг, който живее във Вирджиния, ще бъде изправен по-късно днес пред областен съд в Александрия, предаде АП. Според писмените му показания пред ФБР през юли той изпратил кодове от ваучери на стойност 245 долара, с които трябвало да се зареди акаунт в приложение за мобилна комуникация, през който "Ислямска държава" вербувала свои последователи.

Янг изпратил кодовете на човек, когото мислел, че работи за "Ислямска държава", но той се оказал агент под прикритие на ФБР.

Арестуваха американски полицай за връзки с "Ислямска държава" (СНИМКИ)
netinfo

Арестуваха американски полицай за връзки с "Ислямска държава" (СНИМКИ)
netinfo

Униформеният може да получи до 20 години затвор. Документи показват, че той е бил под наблюдение още от 2010 г. и е пътувал два пъти в Либия през 2011 г., където твърди, че се е присъединил към бунтовниците, опитващи се да свалят Муамар Кадафи от власт.

Говорител на прокуратурата съобщи, че Янг не е представлявал заплаха за пътниците или служителите в метрото през шестте години, в които е бил следен. "Нищо, което е казвал или което е искал да направи, не е било свързано с тях. Той се е интересувал единствено как да замине за чужбина", добави говорителят.

Арестуваха американски полицай за връзки с "Ислямска държава" (СНИМКИ)
netinfo

Общо срещу 90 граждани на САЩ са повдигнати обвинения, свързани с Ислямска държава, след 2014 г. Това е първият случай, отнасящ се до служител на реда, посочва Ройтерс.

Източник: БТА