/ пресцентър, Министерството на туризма
Министърът обаче смята, че потенциалът е много по-голям
Испания е изключително важен и желан партньор за България в туризма. Оценявайки опита, приноса и влиянието на страната като една от водещите туристически дестинации в Европа и света, ние се стремим да развиваме и задълбочаваме двустранните отношения в този изключително важен за България икономически отрасъл. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в Мадрид на работна среща с Мария Рейес Марото, министър на индустрията, търговията и туризма на Кралство Испания, съобщи пресслужбата на министерството на туризма.

Разговорът се състоя в навечерието на старта на 40-ото международно туристическо изложение FITUR, което се провежда от 22 до 26 януари. Ангелкова е на работно посещение в Испания и в програмата й са предвидени двустранни срещи с представители на администрацията и бизнеса, както и участие в министерската среща под егидата на Световната организация по туризъм към ООН на тема "Дебат за бъдещето на устойчивия туризъм в рамките на Европейската зелена сделка".

Хотелиерите в ЕСТИ са близо 15 000. Ангелкова: Това е насърчаващо

По време на разговора министър Ангелкова подчерта стратегическото значение на сектора за България с дял от близо 12 на сто в БВП и 11 на сто от националната заетост. Двете страни поддържат много добри контакти в сферата на туризма и работят активно за увеличаване на взаимния туристопоток. През периода януари-ноември 2019 г. близо 85 хил. испански туристи са посетили България, но възможностите са по-големи. Като целогодишна дестинация ние предлагаме много разнообразни оферти за масов и специализиран туризъм, поясни министър Ангелкова. Тя посочи още, че Испания е сред първите 10 туристически пазара за столицата София, която представлява подчертан интерес сред чужденците с богатото си културно-историческо наследство, модерни балнео- и СПА услуги, богатство от минерални извори, уникални поклоннически обекти, винено-кулинарни турове и други.

Криза в туризма? Спадът е едва 0,02%

България привлича и все повече инвеститори, подчерта министър Ангелкова и покани колегата си да участва във второто издание на международната конференция за устойчиви инвестиции в туризма. Събитието ще се състои от 21 до 23 май 2020 г. в най-големия български черноморски курорт Слънчев бряг. Темата е свързана с насърчаване на инвестиционните възможности за устойчив туризъм в региона и в Югоизточна Европа. Първият по рода си форум бе организиран в сътрудничество с д-р Талеб Рифай, генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН от 2009 до 2017 г.

На срещата в Мадрид бяха обсъдени и възможностите за организиране на двустранен форум за бизнес и туризъм през тази година в нашата страна с участието на Министерството на икономиката.

Министерството на туризма планира да подпише меморандум за сътрудничество с Испания в туризма, съобщи още министър Ангелкова и отправи покана към събеседничката си да посети България.

Над 8,8 млн. туристи са посетили страната ни от януари до ноември

Мария Рейес Марото поздрави българската си колежка за усилията в привличане на повече туристи към страната и изрази готовност за разширяване на сътрудничеството.

FITUR e едно от най-големите туристически изложения в света. През първите три дни борсата е отворена само за професионалисти, а през останалия период - и за посетители. Участват най-големите испански туроператори и туристически агенции.

Представянето на България на форума с щанд от 100 кв. м цели да стимулира популяризирането на новостите в българското туристическо предлагане и позициите на страната ни на пазар Испания. Акцентите са свързани с най-търсените продукти: културно-историческия и природен туризъм, гурме пакети и др. Участват 12 туристически организации, общини и фирми.