Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп / БГНЕС, архив
Лидери по целия свят, сред които американският президент Доналд Тръмп, разпространяват слова, насаждащи омраза, нарочно пораждащи страховете и безпокойството и диаболизиращи определени групи хора. Тази "токсична" риторика е направила света по-опасно и "по-мрачно" място. Такива са изводите в годишния доклад на правозащитната организация "Амнести интернешънъл", предадоха световните агенции.

Събитията, които разтърсиха света през 2016-а

Докладът съдържа 408 страници, посветени на нарушенията на правата на човека по света. В него се документира състоянието на правата на човека в 159 държави през изминалата 2016 г., уточняват Ройтерс и Асошиейтед прес.

В доклада се подчертава, че 2016 г. е била годината, в която "циничното използване на риториката "ние срещу тях" на упреците, омразата и страха е придобила глобална популярност до ниво, невиждано от 30-те години на миналия век", когато Адолф Хитлер дойде на власт в Германия, предаде АП.

През 2016-а Facebook е говорил най-много за политика

Правозащитната организация споменава Тръмп, унгарския президент Виктор Орбан, турския президент Реджеп Тайип Ердоган и филипинския президент Родриго Дутерте сред лидерите, които "със своите разединяващи хората слова преследват безмилостно цели групи от обществото, нарочват ги за изкупителни жертви и разпространяват идеята, че някои хора са по-малко човечни от другите", констатира правозащитната организация. Първите, които попадат на прицела, са бежанците, допълва тя, предаде Франс прес.

2016: лъжи, пропаганда и всичките злини на света

Като пример се посочва блокирания от американски съд указ на Тръмп, който затваряше временно границите на САЩ за бежанците и за гражданите на 7 страни с преобладаващо мюсюлманско население. Като друг пример се цитира и "незаконното и безотговорното" споразумение, сключено между ЕС и Турция, позволяващо да се изпращат кандидати за убежище обратно в Турция.

"Отровната риторика, използвана от Тръмп в предизборната му кампания илюстрира една глобална тенденция към по-гневни и по-разделящи политики", посочва Амнести, предадоха АП и Ройтерс.

Саркози: Доналд Тръмп е симптом, а не причина

"Пределите на това, което е приемливо се променят. Политиците безсрамно и активно легитимират всякакъв род пропита с ненавист риторика и политики, основаващи се на идентичността на хората - расизъм, омраза към жените и хомофобия. Първата мишена са бежанците и ако това продължи през 2017 г., други ще се озоват също в позицията на атакувани", се казва в годишния доклад.