Саркози: Доналд Тръмп е симптом, а не причина
Саркози: Доналд Тръмп е симптом, а не причина / Guliver/Getty Images

Успехът на Доналд Тръмп в американската президентска кампания е симптом за отвращение от единомислието, заяви бившият френски президент Никола Саркози, цитиран от Франс прес.

"За мен Доналд Тръмп е симптом, а не причина", заяви Саркози пред телевизия "Франс 3", говорейки за "боледуване на демокрацията", каквото според него се наблюдава също в Гърция, Италия, Испания и дори Великобритания.

Клинтън води пред Тръмп, но с по-малка разлика

Саркози, който беше победен на президентските избори през 2012 г. от социалиста Франсоа Оланд, а сега е кандидат на първичните избори при десницата за президентските избори през 2017 г., смята, че "това боледуване се дължи на факта, че определен вид конформистко единомислие забранява да се предлагат решения и да се говори за проблемите такива, каквито ги преживяват хората".

Според Саркози магнатът казва неща, изразяващи онова, което мислят американците, средностатистическа Америка, отчаяна от единодушие и единомислие.

Разликата между Клинтън и Тръмп се топи седмица преди изборите

Мисля, че във всяка от нашите демокрации я има тази стена от правоверно единомислие, според която щом някои говори за исляма, той е ислямофоб, ако кажеш, че имигрантите са твърде много - си расист, като кажеш, че главорезите са на почит - преувеличаваш проблемите на обществената сигурност, а ако заявиш, че искаш да се отстояват интересите на Франция, ставаш националист, каза експрезидентът.

"Аз съм доста близък с Хилари Клинтън, но се налага въпросът защо една толкова крайна, залагаща на прекаленост риторика кара хората да се вслушват", отбеляза Саркози.

Източник: БТА