Клинтън и Тръмп хвърлят всички сили в предизборната кампания 4 дни преди вота
Клинтън и Тръмп хвърлят всички сили в предизборната кампания 4 дни преди вота / Guliver/Getty Images

Хилари Клинтън и Доналд Тръмп започват последния уикенд на кандидат-президентските си кампании в САЩ, прибягвайки до всеки инструмент, с който разполагат, за да изкарат привържениците си да гласуват, предаде Асошиейтед прес.

Последните допитвания сочат, че ключовите щати, където ще се реши изходът от гласуването, все още са "на кантар" преди изборите във вторник и именно там двамата хвърлят всички сили.

Клинтън и нейните сподвижници се опитват да активизират чернокожите избиратели, които по принцип са техни поддръжници, като признават, че има признаци за по-слабо участие в предварителното гласуване до момента и това се приема като тревожен признак от екипа на кандидатката на Демократическата партия. Днес демократите пращат най-мощните си екипи в Пенсилвания и Мичиган, които те по принцип смятат за свои крепости.

Подгласникът на Тръмп - кандидат му за вицепрезидент Майк Пенс, ще води през уикенда кампания във Флорида, Мичиган и Северна Каролина.

Досега предсрочно - по пощата или в избирателни секции, са гласували вече над 30 млн. избиратели, съобщи Си Ен Ен. Предсрочно се гласува в 38 щата. Най-активни са Флорида и Калифорния, където съответно са гласували 5,3 млн. и 3,3 млн. души.

Броят на предварително гласувалите във Флорида вече надхвърли общия брой участвали в изборите преди 4 г., като в щата ще се гласува и през уикенда. Гласували са почти поравно привърженици на демократите и републиканците - разликата между тях е по-малко от 2000. Експертите са единодушни, че Тръмп няма шанс да победи, ако не спечели във Флорида.

В Охайо - друг ключов щат, са гласували 1,2 млн., в Невада и Айова - по около половин милион. Като особено важен за изхода на битката щат се очертава и Северна Каролина. Предварителни данни сочат по-слабо от обикновено предварително гласуване на чернокожите, което също вдъхва надежди на Тръмп.

Рекорд по предварително гласуване бе поставен и в щата Джорджия, където вече са подадени 2 180 000 бюлетини. Това е с 50 000 гласа повече от подадените при предишната рекордна 2008 г., съобщи щатският държавен секретар Брайън Кемп.

За първи път броят на регистрираните избиратели в САЩ на тези избори ще превиши 200 млн., съобщи сайтът "Политико", цитиран от ТАСС. Само за последните 8 г. този брой се е увеличил с 50 млн. Според изследователската агенция "ТаргетСмарт" 42,6 млн. от общия брой на регистрираните избиратели са склонни да подкрепят Демократическата партия, а 29 на сто - Републиканската. 28,4 на сто смятат себе си за независими.

На 8 ноември освен президент американците ще гласуват за членове на Камарата на представителите и за една трета от местата в Сената. Ще изберат и губернатори на 12 щата и кметове на редица градове.

Според последното общонационално допитване, проведено от телевизионния канал Ей Би Си и вестник Вашингтон пост" и оповестено днес, Хилари Клинтън изпреварва Доналд Тръмп с три процентни пункта. За нея смятат да гласуват 47 на сто от отговорилите, а за него - 44 на сто. Анкетирани са 1100 потенциални избиратели. При предишното допитване, оповестено преди 3 дни, Тръмп изпреварваше Клинтън съответно с 46 срещу 45 на сто.

Според АП съкращаващата се преднина на Хилари Клинтън дава лъч на надежда за Тръмп. Показателен инцидент за разгара на предизборните страсти стана днес по време на предизборен митинг в подкрепа да Тръмп в северния щат Ню Хемпшир.

Докато бившият губернатор на щата Джон Сунуну коментираше подновеното разследване на ФБР около прословутите имейли от частния сървър на Хилари Клинтън, един от присъстващите се провикна: "Екзекутирайте я". В същото време се чуваха и други гласове - "Хвърлете я зад решетките!".

Тогава Сунуну спря за момент и скастри хората, отправящи подобни призиви. "Не, нямаме нужда от подобни неща, наистина. Има граница на онова, което е приемливо", каза той.

АП отбелязва, че Сунуну не подкрепяше Тръмп в първичните избори, но сега казва, че заради Клинтън му е "ужасно лесно" да подкрепи кандидата на своята партия.

Източник: БТА