“Амнести интернешънъл” проверява твърденията за изтезания на затворници в Либия
“Амнести интернешънъл” проверява твърденията за изтезания на затворници в Либия / netinfo
Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" призова за независимо разследване на твърденията, че политически затворници в Либия са подлагани на изтезания, съобщи Ройтерс.

Според "Амнести интернешънъл" най-малко двама активисти на движението за демократични реформи в Либия били арестувани заради опитите им да организират мирен протест и били изтезавани в затвора.

От февруари в Либия са арестувани поне дванадесет души и някои от тях са обвинени в притежаване на оръжия и експлозиви, в поддържане на връзки с вражески сили и в подривна дейност, посочва Ройтерс, като се позовава на съобщение на "Амнести интернешънъл". Първото заседание на съда по тези дела се състояло на 24 юни и от тогава за арестуваните няма никакви сведения.

За двама от арестуваните има данни от достоверни източници, че са били бити с тояги по стъпалата и били затваряни в ковчези, за да направят самопризнания, твърди "Амнести интернешънъл".

В доклада си за човешките права по света през 2006 г. Държавният департамент на САЩ посочва, че либийските служби за сигурност редовно прибягват до изтезания на арестуваните. В отговор на тези обвинения Либия обяви, че правосъдието в страната е независимо, че човешките права се спазват и че докладът на Държавния департамент бил изготвен въз основа на невярна информация.