Опустошителни земетресения връхлитат целия свят без предупреждение. Сергей Фомел е професор по геофизика в Тексаския университет в Остин, пише Voice of America (VOA).

"Прогнозирането на земетресения е свещеният граал на цялата сеизмология, така че хората се опитват да го постигнат повече от 100 години", казва Фомел.

Чрез използване на изкуствен интелект екип от американски учени разработва базиран на данни модел за прогнозиране на естествени разрушителни земетресения и го прилага в състезание за прогнозиране на земетресения в реално време, което продължило две години.

Ръководителят на екипа Янг-Кен Чен казва, че са успели да прогнозират земетресения с точност от 70%, включително магнитуд, местоположение и дълбочина, печелейки състезанието.

"Поради конкуренцията разполагаме с много добър набор от данни. Най-важното е, че това е в реално време", посочва Янг-Кен Чен. И допълва, че AI моделът приема входни и изходни прогнози и намира модели - нещо твърде трудно за хората да направят сами.

Екипът на университета работи с TexNet (Тексаската сеизмологична мрежа), където Александрос Савайтис е главен изследовател.

"Можем да определим кои са параметрите на движението на земята или електромагнитната сензорна система се променя преди земетресенията. И поради това можем да видим кога в бъдещето тези параметри се променят отново и когато се променят, тогава очакваме да има земетресение", обяснява той.

От екипа казват, че са предвидили някои земетресения седмица преди да станат, пише Voice of America (VOA).

И уточняват, че най-точната прогноза може да дойде непосредствено преди земетресението, но за системите за ранно предупреждение това е достатъчно. 
Voice of America