Джохар Царнаев
Джохар Царнаев / БГНЕС
Американски апелативен съд в Бостън отмени смъртната присъда на чеченеца Джохар Царнаев, който през 2013 г. извърши терористичен акт на маратон в Бостън.

Отменена е смъртната присъда на Джохар Царнаев по точките 4, 5, 9, 10 и 14 на обвинението. Федерален съд ще трябва да реши какво наказание да даде по тях на Царнаев.

По този начин апелативният съд се е съгласил с аргументите на защитата, че провеждането на съдебния процес срещу Царнаев в Бостън е попречило да се подберат непредубедени съдебни заседатели. Освен това съдиите сметнали за погрешни действията на колегата им, осъдил Царанев по три второстепенни пункта на обвинението, свързани с незаконното носене на оръжие при извършването на престъплението. По тези пунктове Царнаев бе оправдан.
По време на Бостънския маратон имаше серия от взривове, от които загинаха трима души, а 280 пострадаха. Джохар Царнаев бе задържан, а брат му Тамерлан загина в престрелка с полицията.

В средата на ма 2015 г. Царнаев бе осъден на смърт. Решението бе одобрено от всички 12 съдебни заседатели.

През януари 2016 г. съдът го задължи да изплати над $101 млн на пострадалите и роднините на загиналите. В момента терористът се намира в един от затворите на щата Колорадо.
БГНЕС