/ БТА
Американски самолет, натоварен с военно оборудване и муниции, кацна в Киев, предаде Ройтерс. Това е третата пратка от пакета за сигурност на стойност 200 милиона долара за укрепване на Украйна в момент, в който тя се подготвя за възможна руска офанзива.

"Партньорите ни увеличават количеството военна помощ. И днес посрещаме третия самолет от правителството на Съединените щати като част от тази помощ", заяви министърът на отбраната Олексий Резников пред журналисти преди самолетът да се приземи.

САЩ са най-силният поддръжник на Украйна в опитите за предотвратяването на нова атака от страна на Русия, която е струпала войски близо до украинската граница. Москва отрича да планира офанзива.

През миналата година САЩ са отделили повече от 650 милиона долара за подпомагане на сигурността на Украйна. Общата стойност на американските помощи, откакто през 2014 г. Русия анексира Кримския полуостров, възлиза на над 2,7 милиарда долара.

Украйна е благодарен получател на помощта, въпреки че критикува като "преждевременно" частичното изтегляне на персонал от посолствата на САЩ и други страни.
БТА