16-годишна ученичка подготвяла клане в училището си в Аризона
16-годишна ученичка подготвяла клане в училището си в Аризона / снимкa: Reuters

Американската полиция арестува в четвъртък 16-годишна ученичка, която планирала кърваво нападение в училището си в щата Аризона, последвано от самоубийство, съобщи Франс прес, като се позовава на местните власти.

Девойката била задържана в дома й в Меса, предградие на щатската столица Финикс, според комюнике на властите в окръг Марикопа. Тя се готвила да извърши нападение в училището "Ред Маунтън", почти седмица след клането в началното училище "Санди Хук" в Нютаун, щата Кънектикът. Полицията се намесила, след като открила послание, написано от ученичката в YouTube канал на транссексуална общност от канадския град Торонто, в което тя твърдяла: "Планирам да причиня много лоши неща - да убивам хората от моята гимназия".

"В училище работя като помощник преподавател, затова никой няма да може да открие, че планирам да взривя училището", казвала още тя.

Собственичката на канадския канал се свързала с полицията в Торонто, която на свой ред информирала полицията в окръг Марикопа в нощта срещу сряда, посочва БТА. Три часа по-късно властите идентифицирали девойката, която впоследствие признала при разпит в дома си, че била авторката на посланието. Тя уточнявала обаче, че планирала своето нападение още преди атаката в Кънектикът миналата седмица, където 20-годишният Адам Линза разстреля 26 души, сред които 20 деца.

Според комюникето ученичката посочила на следователите, че смятала да "среже кабелите на охранителните автомобили" - малки електрически коли, движещи се в кампуса - за да намали бързината на реакциите след експлозията, която планирала да предизвика, след това да открие огън по жертвите си от другата страна на оградата на училището.