Белгия е сред най-тежко пострадалите в Европа от коронавируса
Белгия е сред най-тежко пострадалите в Европа от коронавируса / getty images
Белгия, една от най-тежко засегнатите от коронавируса европейски страни, съобщи, че броят на жертвите от пандемията е надхвърлил 10 000, предаде АФП. Според данните на Университета Джонс Хопкинс към днешна дата починалите в Белгия са 10 001, а заразените – общо 117 115 души. За сравнение – в България тези показатели са съответно 813 и 20 547.

Страната, която има население от 11,5 милиона, е регистрирала 10 001 смъртни случая до сряда, 14 повече, отколкото през предходните 24 часа.

Брюксел отново забранява проституцията заради COVID-19

Съобщените инфекции са нараснали до 117 115 от 115 353, съобщи изследователският институт Sciensano.

По време на пика на пандемията през април Белгия регистрира над 250 смъртни случая дневно в продължение на около 10 дни, според Sciensano.
През април броят на жертвите надхвърли 5000.

Белгия въведе ограничения за пристигащи от Северозападна България​​​​​​​

Откакто през лятото беше увеличен капацитетът за извършване на тестове, това доведе до рязко увеличаване на броя на отчитаните положителни случаи, особено през септември, когато хората започнаха да се връщат на работа след отпускарския сезон и започна учебната година.

Ежедневният брой смъртни случаи се е увеличил от началото на този месец от три на средно 7-8 през последните дни, като възрастните и тези с лошо здраве все повече са сред заразените.

Възрастните хора в около 1500 домове за стари хора са особено засегнати от пандемията.

Според официалните данни тези съоръжения са регистрирали около половината от смъртните случаи. Това се увеличава до около две трети или 64 процента, ако се включат жители на домове за грижи, починали в болница, според „Лекари без граници” (MSF).