/ БГНЕС
11 души са загинали, а десетки са в неизвестност след проливни дъждове и свлачища, връхлетели един от най-отдалечените острови на Индонезия, съобщиха от агенцията за бедствия на страната, предадено от АФП.

Говорителят на Националната агенция за намаляване на последствията от бедствия Абдул Мухари заяви по телевизия Kompas, че според последната информация от местните власти на островите Риау "са загинали 11 души" и "50 души се смятат за изчезнали".

Снимки, предоставени от агенцията, показват, че калта и отломките от свлачищата са изравнили със земята и напълно са покрили къщите, които са били близо до ръба на скала на остров Серасан, между Борнео и континентална Малайзия.

Виждаха се части от разкъсани метални покриви.

Говорителят на Агенцията за намаляване на последствията от бедствия на островите Риау Джунайнах добави, че комуникационната мрежа в засегнатия район е прекъсната, което затруднява получаването на актуална информация.

"Времето е непредсказуемо. Вятърът е силен, а вълните в момента са високи", каза служителят, който подобно на много индонезийци се казва само с едно име.
Мухари добави, че достъпът до отдалечения остров ще бъде затруднен и за спасителните служители.

"Обикновено това отнема пет часа с бърза лодка", каза той. "Утре Националната агенция за намаляване на последствията от бедствия ще изпрати хеликоптер, за да ускори процеса на логистична доставка".
 


Индонезия е предразположена към свлачища през дъждовния сезон, които на някои места се влошават от обезлесяването, а продължителните проливни дъждове предизвикаха наводнения в различни райони на страната.

Наводненията в окръг Банджар, в индонезийската част на Борнео, заляха повече от 17 000 къщи и нарушиха живота в продължение на месец.

Съседна Малайзия също пострада от проливни дъждове, които предизвикаха огромни наводнения. Най-малко четирима души са загинали, а близо 41 000 са били евакуирани миналата седмица.
 
БГНЕС