Тихо и полека, още един ненужен американец стана български гражданин
Тихо и полека, още един ненужен американец стана български гражданин / juvecaserta.it

Бавно, но славно расте броят на американските баскетболисти, подвизаващи се из различни краища на Европа и света като български граждани. Поредният, получил дар от родината ни – Андре Колинс – тихомълком се сдоби с документи, които му позволяват вече да играе в италианския Касерта, без да заема мястото на чужденец. Мениджър на Касерта до преди няколко години бе настоящият президент на БФ Баскетбол Георги Глушков.

Българската федерация по баскетбол разходи 29-годишния гард из София в последните няколко дни, като дори Колинс наблюдава мач в зала „Универсиада”. Появата му бе обаче напълно инкогнито, а фактът, че той все пак не е от големите звезди на европейския баскетбол, направи лесно присъствието му, без обяснения защо и как. След като получи паспорта си, Колинс си замина по живо по здраво за Италия, където ще продължи да си играе, и има сериозен шанс никога повече да не стъпи в новата си родина, освен ако не се наложи подмяна на документите.

Кой е Андре Колинс, намери за нужно да обясни националният селекционер, и председател на Треньорския съвет към БФБ Росен Барчовски, едва след като новината вече бе станала достояние на медиите. Барчовски призна, че е наблюдавал миналата година изявите на Колинс в Италия, но впоследствие се е отказал да го използва за националния тим, а се е спрял на Ърл Роулънд. Впоследствие, по думите на Барчовски, се е оказало, че процедурата по изваждането на български паспорт за Андре Колинс вече е стартирала, и тя приключи успешно за американеца. „Андре Колинс бе доста отдавна един от хората, за които започна процедурата по издаване на паспорт. След това му загубих връзката. Какво е станало не знам,” призна още Барчовски. „Не е лош, той е добър играч. Но има много време до националния.”

Андре Колинс е прекарал цялата си евро-кариера в Италия, първо в Лега 2, после в елита, с екипите на Болоня и Скаволини, преди да премине в Касерта.

Припомняме, че с български паспорт разполагат вече сериозен брой баскетболисти – Прийст Лодърдейл, Родерик Блекни, Ибрахим Джабер, Ърл Калоуей, Кейзъл Уесън, Андре Оуенс, Уили Дийн, Джаред Хоуман, Кики Кларк. Макар че прекара броени седмици с националния това лято, и от БФБ отрекоха да са давали паспорт на Седрик Симънс, в сайта eurobasket.com той фигурира и като български гражданин. Единственият, който се завърна да играе за България, пък бе Ърл Роулънд, който, заедно с Ибрахим Джабер, поне си спечели уважението на родната баскетболна публика с изявите си. Американски баскетболистки също се радват на привилегията да са българки – Доника Ходжис и Ноел Куин. Бройката може би е и по-сериозна, ако има други подобни на Андре Колинс, тихомълком получили правото да се водят граждани на Република България.