Цветана Пиронкова с рекордно класиране
Цветана Пиронкова с рекордно класиране / netinfo

Първата българска ракета Цветана Пиронкова записа рекордно класиране в световната ранглиста, която бе оповестена официално.

19-годишната Пиронкова не участва в турнири през миналата седмица, но се изкачи с едно място и вече заема 62-а позиция с актив от 401,5 точки.

Най-предното класиране в кариерата на пловдивчанката бе 63-ото място, което тя за първи път достигна на 30 октомври тази година.

Диа Евтимова остана втора ракета на България. Тя запази мястото си в топ 300, но падна с четири позиции до 292-а в света със 79,5 точки.

На върха официално се изкачи Жустин Енен-Арден от Белгия.

Енен-Арден вчера спечели първенството на УТА, последен турнир за сезона, за да завърши годината като номер 1 за втори път в кариерата си.

24-годишната белгийка се класира на финала и на четирите турнира от Големия шлем, макар че стигна до успеха само на "Ролан Гарос". Тя стана петата тенисистка в историята с подобно

постижение и първа след Щефи Граф (Германия) през 1993 година.

Енен-Арден е и единствената състезателка с шест турнирни победи за сезона, макар че не игра почти два месеца заради контузия.

Втора в класацията остана Мария Шарапова (Русия), а трета е Амели Моресмо (Франция), която бе на върха в последните 34 седмици.

В топ 10 има още една промяна. Ким Клайстерс (Белгия) изпреварва рускинята Надя Петрова и вече е пета.