Божинов: С левия крак Ди Натале може да натиска само съединителя
Божинов: С левия крак Ди Натале може да натиска само съединителя / netinfo
Контузеният национал Валери Божинов от “Манчестър Сити” представя по свой неподражаем начин съперниците от Италия, някои от които са и негови приятели и бивши съотборници от времето, когато игра на Ботуша.

Божинов говори пред колегите от вестник „Дневен Труд” Ето и пълния анализ на нападателя, който може да прочетете и в съботното издание на българския всекидневник.

Марко Амелия (“Палермо”): Играх с него в “Лече”, от безспорна класа е. Но тогава бе много млад, новобранец първа година в Серия “А”. Вкарвал съм му голове, значи е преодолим вратар! (бел. ред. - смее се). Щом аз съм го наказвал, за Марто и Бербо няма да има проблем.

Джанлука Дзамброта (“Милан”): Опитен, хиена. Обаче играе от страната на Марто, а това ще му е сериозен проблем. Направо главоболие. Аз на Марто му викам Спийди (бел. ред. - Бързак) и знам - ще го изтормози много.

Фабио Канаваро (“Реал”): Играл съм срещу него и няма защитник, срещу когото да ми е било по-тежко в моята кариера.

Джорджо Киелини (“Ювентус”): С него играхме заедно във “Фиорентина”. Но преди това с “Лече” на един мач от него не видях топка 90 минути.

За двойката централни защитници: Здрави физически, пресират нападателя, бият жестоко за първа топка. Бербо пази отлично топката, но те ще му стъпват много твърдо. Той е свикнал вече на пресинг, но тези двамата убийствено влизат.

Андреа Досена (“Ливърпул”): Може да се окаже слабото място. Игра в малки отбори в Италия, преди да отиде в “Ливърпул”, а сега не е твърд титуляр там. Не е тази класа, която чакаме от италиански защитник.

Дженаро Гатузо (“Милан”): Тоя е убиец, какво да говорим! (бел. ред. - пак смях) Топка минава, човек - не. Рушител. Говори постоянно на терена, лидер е. Като играх срещу “Милан”, успя да ме контузи. Срещу него трябва здраво да стъпят Благо (Георгиев), Чавката (Янков) и Стенли (Петров).

Даниеле де Роси (“Рома”): Израсна много, кариерата му върви на шеста скорост. Лидер в “Рома”. Трябва да внимаваме с неговия удар - коварен и изненадващ. Не стреля често, но обикновено шутовете му са точни.

Рикардо Монтоливо (“Фиорентина”): Рикардооо! (бел. ред. - възклицава спонтанно) . С него играх във Флоренция. Това е талантът на Италия. Умен, техничен, може да ни изненада с голов пас. Това ще е заместникът на Пирло не само в този мач.

Симоне Пепе (“Удинезе”): Сеньор Изненадващия. За първи път го викат. Супер играе в момента. По медиите го вдигат до небесата. И в двете фази на играта е силен, често помага на защитата.

Антонио ди Натале (“Удинезе”): Знаем го всички. Нестандартен нападател и труден за опазване. Живко ще е срещу него. Ако мога да му дам съвет - да не му прави фаулове. Колкото по-твърдо им играеш на такива, толкова повече искат да те правят луд с финтове и фокуси. Да му затваря дясната страна, той все натам отива, не играе с левия крак. С левия само натиска съединителя.

Алберто Джилардино (“Фиорентина”): Ясно е, че моят човек няма да играе... (бел. ред. - визира Лука Тони, приятел от “Фиорентина”) . Джилардино беше резерва в “Милан”, но сега във Флоренция вкарва пак редовно. Цял мач нищо не върши, а накрая от никакво положение - хоп гол. Така стана и срещу “Дженоа” наскоро в Серия “А” - завъртя се накрая и “Чао, чао, регаци”...

За изхода от мача: Концентрацията е най-важна. Италианците са способни да ни приспят, от нищо да вкарат един гол и: “Хайде, извинявайте!”

Никога не съм бил така уверен в победата преди голям мач. От седмица си мисля - ще бием! Искам феновете да дойдат на стадиона за нас, а не да видят италианците. Да подкрепят своя отбор, българския. Няма значение кой ще вкара, защо да не е и Иванков. Той напоследък малко ли бележи от дузпата?!

Ако бием, ще го отнесе Лука Тони. Ще го скъсам от подигравки, той ми е стар клиент. Двамата не спирахме с майтапите, когато играехме заедно. Тони ще опере пешкира! Поне до догодина, когато е гостуваме в Италия...