Балак шутирал със 121 км/ч, близо е до рекорда
Балак шутирал със 121 км/ч, близо е до рекорда / netinfo
Германският полузащитник Михаел Балак, който донесе победата над Австрия с 1:0 и класира немците на четвъртфинал на Евро 2008, е стрелял със 121 км/ч от прекия свободен удар, след който топката се озова в мрежата на домакините.

Още по-любопитен факт е, че Балак е бил близо до рекордната на теория скорост, с която, според физиката, може да се шутира футболна топка – 130 км/ч.

121 километра в час. С такава скорост изстреля топката Михаел Балак за единствения и победен гол срещу Австрия. Новината оповести, професор. Това е почти максималната скорост, с която даден футболист може да изстреля топката. Изключенията стигат до 130 км/ч. Ето как Толан обяснява научно това нещо. "

Ето как обяснява този факт професора по експериментална физика към Техническия университет в Дортмунд Метин Толан:

„О една страна при бягането краката могат да се движат два пъти по-бързо от тялото. От друга страна стъпалото на играча е с голяма маса и малка бързина. В същото време топката е с малка маса, но може да развие висока скорост. В тази връзка при удара се получава двойно ускорение на това на футболиста. Или с други думи във футбола може да се достигне скорост на топката четирикратно по-голяма от скоростта на придвижване на играча - 30 по 4 - 120 км/ч.”

"Удари със скорост от 130 км/ч са изключение. Не очаквайте да видите снаряд със 160 или 200 км/ч. Това е невъзможно”, уточни Толан.