"Пробно гласуване с пет специализирани устройства за електронно машинно гласуване започна от вчера в населените места във Врачански избирателен район и се посреща с интерес от избирателите", съобщи председателят на Районната избирателна комисия (РИК) във Враца Камелия Татарска.

ЦИК: 753 изборни секции ще бъдат разкрити извън страната

Устройствата, популярни като машини за гласуване, най-напред бяха демонстрирани в селата от община Враца. Днес избирателите от населени места в общините Мездра, Мизия, Оряхово и Бяла Слатина могат да пробват да гласуват машинно. Една от машините с демо версия се намира в РИК-Враца, която се помещава в сградата на Областната администрация.

Камeлия Татарска коментира, че интересът сред избирателите, особено по-възрастните, да гласуват пробно е голям. До обяд петима врачани са посетили районната комисия и са гласували пробно машинно.

Дават на ЦИК 26 млн. за допълнителни машини за гласуване

"В населените места, където устройствата обикновено се поставят на открито, желаещите да ги изпробват са много и се налага да се удължава времето за демонстрации", допълни тя.

РИК-Враца е решила кампанията по представяне и изпитване на демо версията за машинно гласуване в президентските и извънредните парламентарни избори в избирателния район да продължи до 3 ноември.

Графикът е публикуван на страницата на РИК. Машината за пробно гласуване, която се намира в сградата на Областната администрация в града, ще бъде на разположение на избирателите до 5 ноември.
БТА