/ iStock/Getty Images
Днес хората се оплакват често от алергии, а според специалистите, тези неприятни последствия се дължат на изкуствените добавки в храните, козметичните продукти и нецелесъобразния начин на живот. Пряко ни се отразява основно това, което ядем.


Хранителни продукти, като краве мляко, червени плодове, шоколад, риба, мед и някои видове ядки, могат да доведат до алергично състояние. То се характеризира с кожни обриви, неприятен сърбеж и дори затруднено дишане. Подобна реакция се наблюдава от страна на организма при приемане на определени алергени, които се разпознават като вид заплаха. Именно в този момент тялото ни започва да произвежда антитялото – имуноглобулин. То от своя страна се свързва с клетки на меките тъкани и на кръвта. След тази връзка те започват да освобождават хистамин, който е отговорен за симптомите на алергичните реакции. Това е естествен отговор на имунната система, която е разпознала заплаха и иска да се предпази.


Промяната на хранителните навици и внимателният подход към нуждите на тялото могат да се превърнат в решението, което и лекарствата не винаги гарантират. При прецизния подбор на продуктите за консумация вие ще си осигурите не само по–здрав организъм, но и елегантна фигура. Ползите ще започнат да се отразяват на всяко ниво. Повлияването на начина, по който се чувствате и външния ви вид могат да бъдат чудодейни.

Уникални заместители за балансирано хранене

Вегетарианските продукти могат да предложат изключително добра алтернатива на обичайните храни, които сте свикнали да консумирате. Да вземем за пример новата колекция собствена марка на Кауфланд, предлагаща ни пълноценен набор от заместители с натурален произход. На рафтовете можете да откриете популярното тофу. Този незаменим продукт е успешен заместител на месото и яйцата, който може да сложите спокойно на вашата трапеза. Вегетарианските колбаси и пастети също намират приложение в менюто след намаляване или преустановяване на приема на животински продукти.

Българският философ Петър Дънов, наричан от своите последователи Учителя, е описвал в трудовете си причините, които могат да ни стимулират за подобно решение. Според него прекомерната употреба на месо и животински храни води до задръстване на организма с отрови, забавя процесите на обработването и нанася редица вреди. В крайна сметка това е въпрос на личен избор, и ако не можете да се откажете напълно от тях, може да го замествате частично, създавайки разнообразие и обогатявайки седмичния си план за хранене.

Защо лактозата може да създаде проблеми?

Хората могат прекрасно да съществуват без мляко и млечни продукти, както твърди прочутата диетоложка д-р Емилова.

Повишената им консумация ни прави болнави и податливи на грип, бронхит, синузити и пневмонии. Това се дължи на специфичната слуз, която млечните продукти образуват в организма, но и това е въпрос на индивидуална поносимост, а има и медици, които не подкрепят същото мнение.

Все пак, ако искате да замените млякото в сутрешното си кафе, може да използвате соеви, бадемови или оризови напитки, които по нищо не отстъпват на вкус.

Притеснявате се, че това ще натовари семейния бюджет?! Нищо подобно. Поредният благоприятен ефект на ориентацията ви към здравословен начин на живот ще бъдат средствата, които ще спестите. Големи вериги, като Кауфланд, имат силата и възможността да влагат в производството на собствени марки, при това в големи количества. Двата фактора предопределят ниската и конкурентна стойност на крайния продукт, който достига до вас.

Модерно или полезно

Правилното хранене е първата крачка към овладяването на много болести. И вместо да пълните все повече домашната си аптечка, помислете как се храните. Обърнете внимание и на маловажните на пръв поглед аспекти. Стъпка по стъпка си създайте пълноценни, обновяващи и здравословни навици. Заедно с това си подсигурете спокойна среда. Сега остава само да наблюдавате своята трансформация.

Чувството на обновяване няма да закъснее, а заедно с него ще знаете, че организмът е изхвърлил всички отрови. Направете първата голя акрачка към своето пълноценно и изпълнено с енергия ежедневие.