ББР
ББР / netinfo
Българската банка за развитие /ББР/ стартира програма за 300 милиона евро по плана „Юнкер”. Чрез нея търговските банки ще могат да финансират микро, малки, средни и междинни предприятия/ Това са фирми, категоризирани по изискванията на Европейската инвестиционна банка с персонал до 3 хиляди души/. Финансирането на новата схема е осигурено съвместно от Българската банка за развитие и Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ в рамките на плана за инвестиции за Европа. 150 милиона евро са предоставени от ЕИБ, а останалите средства – от ББР. Програмата беше представена от изпълнителните директори на банката Ангел Геков и Билян Балев.

ББР
netinfo

Търговските банки ще получат финансов ресурс до 50 милиона евро. Българската банка за развитие има готовност и да поеме до 100 процента от риска по заемите към български фирми. По програмата компаниите могат да кандидатстват за инвестиционно, проектно и свързаното с тях оборотно финансиране от 3 до 24 милиона лева. По тази финансова схема няма да рефинансират вече отпуснати заеми. 24 милиона лева е лимитът, който Европейската инвестиционна банка поставя като горна граница за отпускане на заем.

Лихвеният процент е до 6М EUROBOR плюс надбавка от 2 до 4 процента. Това включва и финансовото предимство от 35 базисни точки, осигурено по финансирането от ЕИБ. Съществено предимство в случая е максималният срок за погасяване на заемите – до 15 години. По принцип стандартният период за изплащане на инвестиционни кредити е 7-8 години. „Това са дълги пари при много конкурентни лихвени условия”, коментира изпълнителният директор на ББР Ангел Геков.

Българската банка за развитие гарантира до 100 процента от експозициите, но общият размер на потенциално поетата загуба от банката е лимитиран до 30 процента. „Ако имате 10 кредита по 100 единици, това прави 1000 единици, то максималният размер на загуба, която ние можем да понесем по тази гаранция, е 300 единици”, каза Билян Балев
Основните параметри на програмата са изпратени до всички търговски банки. Схемата позволява на трезорите да получат добра доходност и да минимизират риска за тях до минимум. „Чрез тази схема банките ще могат да предоставят дълги инвестиционни кредити в условията на икономика, която очевидно има нужда от инвестиции”, изтъкна Ангел Геков. Очаква се он-лендинг програмата да заработи през септември.

Българската банка за развитие планира и разработването на онлайн платформа „Втори шанс”, чрез която отхвърлени на първо искане за кредит фирми да получат още една възможност за финансиране. Един от вариантите е те да бъдат качвани на обща платформа, след което да бъдат разглеждани, за да се прецени дали биха могли проектите да се реализират с участието на ББР.

„ Понякога много добри проекти получават откази за заеми заради липса на кредитна история или на достатъчно обезпечение”, каза Ангел Геков. Честа причина за това е и по-дългият срок на кредита, за който настоява клиентът. Понякога политиката на дадена банка в определени случаи е да отпуска заеми само до 7 години, а това може да се окаже проблем за кредитополучателя. „В този случай би могло погасителните вноски да бъдат разпределени така, че първоначално да се покрият вноските към търговската банка, които са със срок до 7 години, а ние да изчакаме още 3 години”, поясни Ангел Геков.