Зрелищна „Аида” с трима солисти от световна величина на голямата сцена на НДК
Зрелищна „Аида” с трима солисти от световна величина на голямата сцена на НДК / netinfo

Алиса Зиновиева, Марцио Джоси и Даниел Муньоз ще са международните звезди в оперната постановка „Аида", която ще се състои на 27 май в Зала 1 на НДК в рамките на 19-то издание на фестивала „Салон на изкуствата".

„Аида" на гениалния Джузепе Верди е част от традиционните суперпродукции, организирани от Монте Мюзик и Държавна опера Русе, като в тази постановка за първи път участват три имена със световна слава и признание.

Зрелищна Аида с трима солисти от световна величина на голямата сцена на НДК
netinfo
Творческият инициатор, вдъхновител на събитието и директор на Русенската опера Маестро Найден Тодоров отново стои зад селекцията на звездите в главните роли в спектакъла. Латвийското сопрано Алиса Зиновиева, вече любимка и на българската публика от незабравимото си участие в оперите „Тоска" и „Трубадур", ще се представи в ролята на Аида, аржентинският тенор със световна известност Даниел Муньоз, пял и на сцената на Метрополитън опера, ще видим за първи път в България в ролята на Радамес, италианският баритон Марцио Джоси с респектираща международна кариера, ще гостува в ролята на Амонасро, а великолепното мецосопрано Петя Цонева ще се превъплъти в ролята на Амнерис.

Рамфис ще бъде пресъздаден от Пламен Бейков.

Зрелищна Аида с трима солисти от световна величина на голямата сцена на НДК
netinfo
Стоян Стоянджов ще се представи в ролята на Фараона, Диана Василева ще се появи в мистичната роля на Жрицата, Александър Баранов - в ролята на Вестителя. Участват хор, балет и оркестър на Държавна опера Русе. Диригент на хора е Стелияна Димитрова, асистент режисьор Елена Илиева.

„Аида" е едно от най-популярните произведения на Верди, в което той не само е композитор, но и либретист, заедно с Едуард Мариет, Камий дю Локл и Антонио Гисланциони. Историята пренася зрителите в древен Египет, а заедно с традиционните класически решения, представлението предлага на публиката и различни провокации. Огнян Драганов, име от новата генерация български оперни режисьори с успешна реализация в Европа и Южна Америка, представя не само интересна интерпретация на царственото оперно заглавие, но и - както се очаква от „Аида"- ефектна зрелищност.

Триумфалната сцена има съвсем нова хореография, която се осъществява от балет майсторите Марияна Захариева и Йордан Кръстев. Сюжетната линия е запазена, танците са африкански, като вместо солистична двойка се появява балерина-змия.

Зрелищна Аида с трима солисти от световна величина на голямата сцена на НДК
netinfo
Художник на костюмите е утвърденият и обичан в България световен италиански сценограф и костюмограф Салваторе Русо. Верен на своето предпочитание към класиката, Салваторе Русо облича персонажите в памук, шифон и воал, акцентира върху изящни аксесоари и бляскави допълнения.

Спектакълът ще дирижира Маестро Найден Тодоров - диригентът, който с божествената си дарба на голям музикант, предизвиква заслужения възторг на почитателите на класическата музика.
„Музикант на годината" 2012, носител на престижната награда „Емил Чакъров", редица престижни национални и международни награди и отличия и гост-диригент във всички точки на света, той ще застане на пулта, за да представи заедно с брилянтния оркестър на Русенската опера завладяващата музикална драматургия на операта „Аида".

Билети за спектакъла на операта „Аида" се продават в Билетния център на НДК, онлайн и в разпространителските мрежи на Ивентим и Тикетпортал. Цените са от 20 до 60 лв.

Зрелищна Аида с трима солисти от световна величина на голямата сцена на НДК
netinfo