Знатен тракийски гроб от Римската епоха откриха край Сливен
Знатен тракийски гроб от Римската епоха откриха край Сливен / снимка: БГНЕС
Знатен тракийски гроб от Римската епоха откри експедиция ТЕМП
21801
Знатен тракийски гроб от Римската епоха откри експедиция ТЕМП
  • Знатен тракийски гроб от Римската епоха откри експедиция ТЕМП

Знатен тракийски гроб от Римската епоха откри експедиция ТЕМП край Сливенското село Крушаре. Това е третата разкопана могила от екипа на археолога Диана Димитрова, съпруга на покойния знаменит учен проф. Георги Китов.

Над гроба на около 2,5 метра от насипа е намерен релефен мрамор на плочка с изобразена права жена, която в дясната си ръка държи два диска, боядисани с червена боя, разказа Диана Димитрова: „Лявата ръка на жената е опряна на главата на едно момиче, също с дълга дреха и по прическата е много сходна със златно изображение върху златна пластина, която намерихме на крака на погребания индивид. Смятаме, че плочката изобразява погребаната в гроба жена".

Освен накитите, има и други белези, които карат археолозите да смятат, че става въпрос за женски индивид, но полът ще бъде уточнен след редица изследвания на зъбите, таза и други части. „Имаме две стъклени шишета с много тесни шийки, в които има запазена прозрачна течност и ще направим всичко възможно да изследваме тази течност. Има и един стъклен ритон, което е рядка вещ. Много е ценен един бронзов канделабър, също рядка и скъпа вещ. Смятаме, че погребението си заслужава и трудът, и вниманието на обществото", разказа още Димитрова.

Намерени са още и много златни накити: две златни обеци, различни по тип, две златни гривни от масивна усукана тел, две златни пластини, едната е при левия крак на индивида с две женски лица, много наподобяващи лицето на жената от плочката и един златен венец, който вероятно е поставен за самото погребение, листенцата са от много тънко златно фолио.

Всички открити вещи са собственост на Регионален исторически музей - Сливен. Могилата е безименна и още преди започване на разкопаването й тя е наречена Китова могила, в честа на големия български учен и археолог проф. Георги Китов.