Аделина Радева
Аделина Радева / ThinkStock/Getty Images
В първото издание на „Балканите без граници“ Аделина Радева разговаря с председателя на македонския парламент Талат Джафери
Сутрешният блок на NOVA  „Здравей, България“ стартира нова рубрика, посветена на държавите от Балканския полуостров. В „Балканите без граници“ очаквайте интервюта с политическия елит на Балканите, поредица от лични истории за разделяните от дългогодишни конфликти държави, представени от първо лице и автентични разкази за творци и личности, които живеят и работят буквално без граници в балканските държави.

В първото издание на рубриката утре водещата на сутрешния блок на NOVA Аделина Радева разговаря с председателя на парламента на Република Македония Талат Джафери. Сред темите в интервюто са етническият мир между албанци и македонци вътре в страната след напрежението през 2001 г. – загърбили ли са омразата и заплашена ли е стабилността в държавата. Двамата разговарят и за подписания през 2017 г. исторически договор за добросъседство между Македония и България и ще събори ли той правителството в западната ни съседка. Как гледат македонците на нас и смятат ли ни за основен съюзник за влизането им в Европейския съюз? Разделя ли намесата на САЩ и Русия балканските държави?

Отговорите очаквайте утре в „Здравей, България“ от 06:20 ч. по NOVA, а в петък в сутрешния блок ще видите и още една балканска история – от Босна и Харцеговина, представена от журналиста Яна Николова.