Въвеждат електронни дневници за шуменските ученици
Въвеждат електронни дневници за шуменските ученици / снимкa: Sofia Photo Agency

Електронни дневници ще бъдат въведени във всички средни общообразователни училища, професионални гимназии и началните училища от Шумен, Нови пазар и Велики Преслав до края на първия учебен срок. Това стана ясно по време на днешната среща между директорите на училищата от област Шумен и началникът на Регионалния инспекторат по образование доц. Добромир Добрев.

В момента в Шумен има четири училища, в които вече има действащи електронни дневници – СОУ „П. Волов", СОУ "Йоан Екзарх Български", ГПЧЕ "Н.Й. Вапцаров", СОУ „Сава Доброплодни", както и в Професионалната техническа гимназия „Симеон Велики" във В. Преслав. Основната цел на въвеждането на електронните дневници е улесняването на обратната връзка с родителите и възможността им да се запознават с оценките, отсъствията, закъсненията за час, забележките към учениците и др. Достъпът на отделните родители до тази информация става възможен след въвеждането на ЕГН - то на дадения ученик или чрез специален код, предоставен на родителя от училището, където детето му учи.

Началникът на инспектората съобщи, че малко над 10% са учениците, отсъствали от 35 училища в Шуменско, които са били проверени през октомври. Освен тях през ноември са били проверени още 15 школа от региона. В мобилните групи, осъществяващи контрол, освен представители на РИО, са били включени и експерти от Министерството на образуванието и науката. Според резултатите от проверките, най-много ученици са отсъствали от Професионалната гимназия по селско стопанство във В. Преслав – от общо 379 учащи са отсъствали 147 деца, тоест 38%. Проверките ще продължат, докато бъдат обхванати всички училища в региона.