Все повече богомолци посещават Белащенския манастир "Св. Георги Победоносец", разказаха от Светата обител.

На 20 км южно от Пловдив, в подножието на Родопа планина, се белеят стените на един от най-старите манастири в региона - "Св. Георги Победоносец". Когато се заговори за неговото създаване преданията ни връщат 1000 години назад, свързват го с ослепените войници на цар Самуил и един от пълководците Никифор Ксифий.

Заради усърдието си в битката край Ключ в Беласица планина през 1014 г. той е назначен от византийския император за управител на Филипополска област със седалище Филипополис (днешен Пловдив). Близо до своята крепост, съществувала до 1650 г., той основал манастир и го посветил на Св. Георги Победоносец.

Според легендата част от доведените от него около 15 000 ослепени български войници създават намиращото се в полите на планината село, което наричат Беласица, а по-късно името му се променя на Белащица.

Светата обител е опожарявана на два пъти, два пъти е въздигната от пепелищата - в началото на 18 век и след Освобождението.

Днес манастирът е девически и действащ

Днес манастирът е девически и действащ и освен монахините в него живеят и послушници. Под ръководството на игуменката, майка Екатерина, всяко кътче от двора се поддържа, градинките са свежи, а новите каменни пътеки предават на Светата обител една специална одухотвореност и спокойствие на посетителите.

Дори и в най-горещите дни прекрачиш ли прага на манастирската порта те обгръща приятна хладина и ти се струва, че времето е спряло. Една от пътеките води към малкия параклис "Покров Богородичен" и камбанарията, а наблизо расте бананово дърво.

Пет години монахините отглеждат екзотичното растение и тази година вече очакват да берат неговите плодове - банани, обяснява домакинката на манастира Елена. Фиданките са дар от посетителка на манастира, които Елена посадила пред игуменарницата малко като на шега, без да очаква, че те ще издържат през зимата.

Палмата обаче започнала да расте и още миналата година дала цвят, но до плодчета не се стигнало. Вече знаят, че издънката, която цъфне или даде плод след това изсъхва. Много й се радват хората, на много сме дали фиданки с благословията на сестра Екатерина, превърна се в постоянен декор за снимки на туристите, разказва Елена.

Манастирската църква е построена през 1838 г.

Манастирската църква, която дава и името на Светата обител, е построена през 1838 г. Тя е еднокорабна, едноабсидна, с вътрешен и открит притвор, безкуполна. Съвсем скоро стените й са изографисани отново и както казва майка Екатерина, освен, че е свежо и много цветно "всички светии се познават". Новите стенописи са дар от благочестиви християни, дали своята лепта при посещението си в Светата обител.

Това, което прави манастира много известен от самото му създаване е аязмото, което се намира под открития притвор. То се смята за чудотворно, а водата му за лечебна и най-вече за очни болести.

Легендата разказва, че част от самуиловите войници, които Ксифий докарва тук успяват да прогледнат.

Все повече богомолци посещават Белащенския манастир "Св Георги Победоносец"
netinfo

Днес лечебната вода от аязмото е изведена в старата чешма в двора, строена през 1831 г. Според монахините дебитът на чешмата зависи от времето и количеството дъжд в района, но колкото и да е суха годината тя не пресъхва.

Белащенският манастир "Св. Георги Победоносец" е най-посещаван през уикендите

С близостта си до града и добрия път до него Белащенският манастир "Св. Георги Победоносец" е много посещаван, особено през уикендите. Почти всяка събота и неделя се извършват кръщенета и венчавки, като идват хора от цялата страна.

Все още имаме недоразумения с посетителите и най-вече с жените, тъй като идват във вид, който не е приемлив за християнските храмове, споделя майка Екатерина. Тя припомня, че в църквите се влиза с по-строго облекло - посетителите трябва да не са разголени и да не са с много къси панталони, косите трябва да са прибрани зад кърпа.
Понякога правим забележка - едни ни слушат, други не ни обръщат внимание, каза монахинята, която е на 83 години, но не спира да шета из двора.

До Белащенския манастир "Св. Георги Победоносец" може да стигне както със собствена кола, така и с автобус, чиято спирка в селото е само на 2 км от манастирските порти. Най-много гости обаче Светата обител посреща на храмовия празник на църквата си - Гергьовден. От незапомнени времена на този ден манастирът организира всенароден събор.