Варна и тази година е най-добрият град за живеене у нас
Варна и тази година е най-добрият град за живеене у нас / снимкa: Sofia Photo Agency. Юлиана Николова

За втора поредна година Варна спечели класацията „Най-добрият град за живеене", организирана от "Дарик радио" и вестник „24 часа”. Тази година специални призове получиха още четири града – София, Пловдив, Велико Търново и Тетевен. Морската столица спечели първото място с 276 точки, с 4 точки по-малко на второ място се класира Пловдив. Третата позиция остана за Велико Търново, който събра 268 точки.

Тази година специални призове получиха Пловдив – за културен град, София – за бизнес град, Велико Търново – за най-красив град и Тетевен – за най-зелен град.

На пресконференцията, на която бяха обявени резултатите, присъстващите кметове се отдадоха на дебат.

Кметът на Варна Кирил Йорданов заяви, че въпреки първото място, в града нерешените проблеми са повече от решените. По думите му градовете се различават единствено по средствата, с които разполагат и инвестициите. Според Йорданов класацията е успешен опит да се изкара на показ ресурсът, с който разполагат градовете.

Столичният градоначалник Бойко Борисов си пожела догодина София да бъде на последно място по критерии „инвестиции”, защото това е факторът, който привлича най-много хора в града. Той припомни, че 70 процента от инвестициите в страната са само в София. Борисов изтъкна още, че негативният ефект от инвестициите е фактът, че между 40 000 и 80 000 души годишно се преместват в столицата.

Славчо Атанасов – кмет на Пловдив, прие второто място и допълнителната награда за културен град. Обективно той посочи, че Пловдив има за какво още да работи, за да постигне резултатите на Варна.

Според читателската класация в информационния сайт DarikNews.bg на първо място е Варна с 1822 гласа, на второ – Плевен с 1509 гласа, а на трето – Русе с 833 гласа. Тази година в гласуването участваха над 300 000 читатели на сайта.

В специалното проучване на Дарик и "24 часа" участваха общо 40 града, които бяха оценявани по 44 обективни и субективни критерия. В първата десетка на класацията три от градовете (Благоевград, Смолян и Кюстендил) събраха еднакъв брой точки – 238. Те обаче получиха различно място в класацията, на база най-много максимални точки. В първата десетка влязоха още Русе и Разград.

Вижте критериите и градовете 

.