Стотици се простиха с Божидар Абрашев
Стотици се простиха с Божидар Абрашев / netinfo

Дейци на изкуството и културата, най-вече музиканти, политици, държавници и общественици се простиха с композитора проф. Божидар Абрашев на поклонението в зала "България". Бившият министър на културата почина от сърдечна емболия на 6 ноември на 70-годишна възраст.

На траурната церемония бяха прочетени съболезнователни писма от президента Георги Първанов, министър-председателя Сергей Станишев и председателя на Народното събрание Георги Пирински. В тях първите държавни мъже отдават почит към човечния, почтен и мъдър човек Божидар Абрашев и изтъкват приноса му за българската музикална култура като композитор, педагог и музикален теоретик, както и ролята му като общественик за развитието на демократичните процеси у нас.

Не е малко и това, което ще остане от дейността на проф. Божидар Абрашев като министър - докато той беше на този пост, започна възстановяването на Младежкия театър, на църквата "Св. 40 мъченици", първата фаза от реставрацията и социализацията на Плиска и Преслав, каза в словото си на поклонението министърът на културата Стефан Данаилов.

Той беше и добър човек. Беше подложен и на упреци, които приемаше спокойно, уравновесено, което също е голям плюс, посочи Данаилов. Той изрази увереност, че хората, свързани с българската култура, ще запазят добри спомени за човека, композитора, гражданина, министъра проф. Божидар Абрашев.

За значението на творчеството на композитора и теоретика като един от строителите на съвременната българска музикална култура, с неоценими заслуги към българските изпълнители, за педагога, чийто възпитаници са едни от най-добрите наши музиканти, за етичния, почтен и толерантен човек Божидар Абрашев говориха и ректорът на Музикалната академия "Панчо Владигеров" проф. Георги Костов, председателят на Съюза на българските композитори Велислав Заимов, проф. Жени Захариева, председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, директорът на Софийската филхармония Явор Димитров.