Стартира националната кампания на “Фейс ту Фейс”
Стартира националната кампания на “Фейс ту Фейс” / netinfo

“Трафикът на хора съществува!”

На 19 април 2007 г., от 11:00 часа в Гранитна зала на Министерски съвет ще се проведе пресконференция за началото на националната кампания на „Фейс ту Фейс” „Трафикът на хора съществува” под мотото: „Всяко дете може да стане жертва на трафик, особено детето, което виждаме рядко!”. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на „Мобилтел”.

Националната кампания ще се проведе под патронажа на министър Даниел Вълчев в качеството му на председател на Националната комисия за борба с трафика на хора. На пресконференцията ще присъстват още Бойко Коцев – заместник-министър на МВР, Светослав Спасов – председател на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, Илиана Дерилова, ръководител на мисията на Международна организация по миграция, Магдалина Вълчанова – председател на сдружение „Фейс ту Фейс” и Антоанета Георгиева – изпълнителен директор на сдружението, Татяна Найденова – старши директор и съветник на борда на директорите Мобилтел и Галина Бежанска, директор отдел „Култура”, Столична община.

На пресконференцията ще бъде представен създадения специално за кампанията телевизионен клип (42 сек.) със социална насоченост.

„Трафикът на хора съществува” е кампания за намаляване броя на жертвите на трафик чрез повишена информираност на обществото и конкретната целева група родители. За първи път фокусът на информационна кампания е насочен към родителите. С този проект организацията цели да повиши вниманието им за рисковете от трафик на хора и да алармира за мащабите на този проблем. Групата родители е от изключителна важност за повишаване сигурността на българските деца. Родителите са първите, които ще направят всичко, за да предотвратят попадането на децата им в рискови ситуации, водещи до трафик и сексуална експлоатация.

В своята тригодишна работа „Фейс ту Фейс” е насочвала своите кампании и проекти към рисковата група за попадане в трафик – деца и млади хора от 12 до 18 г. В наши дискусии и специализирани обучения са участвали и хората, които са в директен, ежедневен контакт с рисковите групи - учители, педагогически съветници, общинска администрация.

Кампанията ще се осъществи с официалната подкрепа на Националната комисия за борба с трафика на хора и под патронажа на Министър Вълчев, в качеството му на Председател на комисията, с подкрепата на Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, с председател Светослав Спасов и с партньорството на Международна организация по миграция, с ръководител на мисията Илиана Дерилова. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на М-Тел и Столична Община.

От самото си създаване сдружение “Фейс ту фейс” се радва на подкрепата на екип от известни личности, които дават своя принос в борбата за намаляване броя на български

деца жертва на трафик. Зад националната кампания “Трафикът на хора съществува” застанаха:

Маргарита Бербатова – майка на двама сина и медицинска сестра;

Робърт Янакиев – баща на дъщеря, актьор и директор на театър “Възраждане”;

Мария Илиева – певица и бъдеща майка;

Мария Гроздева – майка на три деца, олимпийска шампионка по спортна стрелба;

Ники Илиев – бъдещ родител, ТВ водещ;

Трафикът на хора се смята за вторият по доходност нелегален бизнес след продажбата на оръжие. Годишният оборот от този бизнес се оценява между 7 и 13 милиарда долара. В световен мащаб според Обединените Нации между 2 и 4 милиона души стават жертва на трафик всяка година, 80 % от тях са жени и деца. 70 % от тях стават жертва на сексуална експлоатация.

България е отправна точка, транзитна страна и крайна дестинация за трафика на жени. През страната ни преминава поток момичета от Румъния, Молдова, Русия, Украйна, по пътя им към Германия, Франция, Италия, Холандия, където са сексуално експлоатирани, твърди редовният доклад за 2006 на Държавния департамент на САЩ по въпросите за глобалните усилия в борбата с трафика на хора.

Българското министерство на вътрешните работи регистрира увеличаване и на броя на мъжете и момчетата, обект на трафик с цел трудова експлоатация.