Стартира кампанията за превенция на трудностите в училище
Стартира кампанията за превенция на трудностите в училище / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Днес официално стартира кампанията за превенция на трудностите в училище „Мамо, трудно ми е да пиша”. Инициативата е на Медицински център по офталмология „Ресбиомед” и испанската фондация „Хорхе Алио” и се осъществява под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова, със съдействието на Столична община.

Кампанията е насочена към предотвратяване на зрителните проблеми при децата и акцентира върху ранната диагностика на очни заболявания. Ще бъдат извършени безплатни офталмологични консултации на ученици от 1-ви до 7-ми клас, като учителите ще бъдат запознати с най-често срещаните зрителни аномалии при децата. Проектът има за цел да обхване близо 50 основни, средни и професионални училища на територията на Столична община чрез специално създадена мобилна очна клиника.

По данни на организаторите 80% от училищните неуспехи при децата се дължат на очни проблеми, 20 на сто от децата се затрудняват да четат, 10% от учениците имат повече от един очен проблем, а при една четвърт те не са диагностицирани, което може да направи буквите и знаците неясни.