Старопрестолна грамота за тържествата за Независимостта
Старопрестолна грамота за тържествата за Независимостта / снимкa: Sofia Photo Agency

По 10 мемориални материала, поставени в специална кутия, ще получат 1000 официално поканени гости, за честванията на 100-годишнината от обявяването на Независимостта във Вълико Търново, съобщи кметът на Старата столица Румен Рашев. Юбилейната "Старопрестолна грамота" се присъжда за особени заслуги и проявено родолюбие и патриотизъм.

Върху нея са изписани имената на търновските владетели на Второто българско царство, държавните глави след 1878 г. и светиите, покровители на българския народ, свързани с престолнината. Сред материалите е фототипно издание на книгата на свещеник Тодор Хлебаров „Възобновяване третото Българско царство", в която са описани събитията в Търново от преди 100 години.

Всеки от официалните гости ще получи мемориален знак - възпоменателен кръст „За Независимостта на България", който е реплика на отсечения през 1909 г. в Берлин кръст, в чест на първата годишнина от Българската независимост.

Сред мемориалните материали, издадени от Инициативния комитет, са още фототипно копие на Манифеста, с който се обявява Независимостта на България, копие от Търновската конституция, юбилейните вестници "Независима България" и "За буквите", възпоменателен албум „Реликви на българската национална епопея", книгата на Катя Митова – Генова „Велико Търново - непознато, любопитно и обичано", както и юбилейни пощенска марка и плик.