/ iStock/Getty Images
Сънната апнея е сериозно и често срещано нарушение на съня, при което дишането на човек многократно спира и започва по време на сън. Това състояние може да доведе до множество здравословни проблеми, ако не се диагностицира и лекува навреме. Въпреки че много хора може да не осъзнават, че страдат от сънна апнея, нейното въздействие върху организма е значително и дългосрочно.

Не слагайте край на брака, кажете „чао“ на хъркането с тези лесни методи

► Какво представлява сънната апнея?

Сънната апнея се проявява с краткотрайни паузи в дишането, които продължават от няколко секунди до минута, по време на които кислородът не достига до белите дробове. След това мозъкът сигнализира тялото да се "събуди", за да възобнови дишането, което води до нарушаване на съня. Тези паузи могат да се повтарят десетки, дори стотици пъти на нощ, което прави съня некачествен и непълноценен.

„Голяма част от пациентите сами не осъзнават, че страдат от това заболяване. Забелязват го околните“, каза пред БТА пулмологът д-р Шенгюл Коджебашева от МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски“ в Кърджали.

► Видове сънна апнея

Съществуват три основни типа на сънна апнея:

enlightenedОбструктивна сънна апнея (OSA): Най-често срещаният тип, при който мускулите в задната част на гърлото се отпускат и блокират дихателните пътища.
   
enlightenedЦентрална сънна апнея: Рядка форма, при която мозъкът не изпраща правилни сигнали към мускулите, контролиращи дишането.
 
enlightenedСмесена сънна апнея: Комбинация от обструктивна и централна апнея.

Защо жените се нуждаят от повече сън от мъжете

Заболяването може да се дължи на различни фактори, като най-често се среща сред пациенти с наднормено тегло, както и при по-възрастни хора при които мускулатурата на шията вече е по-отпусната и това причинява запушване на дихателните пътища по време на сън, обясни д-р Коджебашева.

„Големият проблем на това заболяване е, че хората не му обръщат внимание, а то е причина за много други заболявания и за увреждане на организма“, добави медикът. И посочи основните симптоми. Сред тях са хъркане по време на сън, спиране на дихателната дейност по време на сън, събуждане с чувство на задушаване, депресивно настроение и трудна концентрация.

Но най-големият проблем, по думите ѝ, е при шофьорите, които заспиват зад волана и автомобилът остава без контрол.

► Симптоми на сънната апнея

 enlightened  Силно хъркане, често придружено с задавяне или задушаване по време на сън.
 enlightened  Често събуждане през нощта с чувство на задушаване.
enlightened   Прекомерна дневна сънливост и усещане за постоянна умора.
enlightened  Губене на концентрация, раздразнителност и лошо настроение.
enlightened   Главоболие при събуждане.
enlightened  Сухота в устата или възпалено гърло след сън.

Лекарство за епилепсия би могло да намали симптомите на сънната апнея

Диагностицирането на сънната апнея обикновено се извършва чрез специализирано изследване на съня, наречено полисомнография, при което се следят дихателните процеси, нивата на кислород и мозъчната активност по време на сън.

Статистиката сочи, че няма възрастово ограничение на заболяването. То може да се среща и при деца, но най-често се наблюдава при хора между 40- и 60-годишна възраст и по-често при мъже.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня