Специалист от Шотландия изследва принесените в жертва от траките деца

Специалист от Шотландия изследва принесените в жертва от траките деца
Специалист от Шотландия изследва принесените в жертва от траките деца / БГНЕС

Остеоархеолог от Шотландия ще изследва скелетите на трите принесени в жертва от траките деца. Жертвената яма от средата на първо хилядолетие преди Христа бе открита преди седмица на археологическия обект край село Мурсалево, откритите детски скелети в нея вече са три.

Днес археолозите опаковаха останките от първия разкрит скелет на дете, най-вероятно принесено в жертва от траките. Останалите два скелета на младите индивиди продължават да се разчистват. Ще ги проучва на място остеоархеолог от Единбург, Шотландия.

"Остеоархеолог в България няма, затова ще пристигне от чужбина", заяви доц. Крум Бъчваров, ръководител на обекта. Той е ръководител на секция "Праистория" към НАИМ на БАН. Остеоархеологъг изследва скелети на хора и животни, открити при разкопки.

Неолитното селище, датирано от VI хилядолетие преди Христа, се проучва от април 2014 г. През по-голямата част от селището трябва да мине ЛОТ-2 на Автомагистрала "Струма", свързващ Дупница с Благоевград.

Жертвоприношението е извършено през VI век преди новата ера. Проучването на основаното в VI хилядолетие преди Христа селище бе подновено в началото на април. Поради значимостта на обекта, на два пъти срокът на разкопките и проучването му бе удължаван.

Разкопките или цялостното проучване на селището трябва да приключат в края на месец юни, след което селището ще бъде затрупано с насип, който ще свърже двата моста, разположени от двете страни на древното селище, съществувало преди 8000 години.

Къщите в него са много добре запазени, със стени в суперструкция, с горели отпечатъци от вертикалните стълбове, които носят втория етаж и покривната конструкция. Открити са подвижен инвентар, керамични съдове и други дребни находки. Проучваното неолитно селище е на най-голяма площ в Европа и с толкова добре запазени останки.

По неясни причини селището е било опожарено от самите му обитатели и напуснато. На много по-късен етап, V век преди новата ера, върху останките от селището, траките са извършвали своите обреди. В района на разкопките са открити 20-ина такива обредни ями. В тях са поставяни предмети, храна или принасяни в жертва животни.

Източник: БГНЕС