Спад на жалбите за дискриминация по етнически признак
Спад на жалбите за дискриминация по етнически признак / netinfo
Все по-малко са жалбите за дискриминация по етнически признак. Броят им за миналата година е около 29 процента от общия брой постъпили жалби в Комисията за защита от дискриминация. Това съобщи в Стара Загора, в навечерието на Международния ден на ромите 8-ми април, заместник-председателят на комисията Лало Каменов.

Недопускането до здравна помощ, до образователната сфера, до увеселителните заведения са най-честите жалби от българи с ромски произход до Комисията за защита от дискриминация, обясни Каменов.

През 2005/2006 година образуваните преписки в комисията въз основа на жалби за дискриминация по етнически признак са били повече от 55%, а за миналата година общият брой на жалбите бележи ръст.

През тази година ромската общност в Старозагорско се оплаква от дискриминация в сферата на правото на труд и в образованието. Зачестяват и жалбите от хора с увреждания, които се оплакват от липса на възможност за достъп до институции, при кандидатстване за работа и лоши услуги в сферата на здравеопазването.

Други новини от Стара Загора