София почете Борис Христов
София почете Борис Христов / netinfo
София почете Борис Христов
72450
София почете Борис Христов
  • София почете Борис Христов

Десетки граждани отдадоха почит на великия български и световно известен оперен певец Борис Христов, на церемония по случай 100-годишнината от рождението му.

Тържеството започна с молебен в присъствието на Негово светейшество българския патриарх и софийски митрополит Неофит и кмета на София Йорданка Фандъкова. Споменът за Негово величество баса на България възродиха гласовете на хора при храм-паметника „Св. Александър Невски" и хор „Гусла" с диригент акад. Валентин Бобевски.

Талантът на Борис Христов е оценен на най-високо държавно ниво по царско време, което му дава възможност да учи и специализира в Италия при известния баритон Рикардо Страчари, а след това да покори сцените на миланската „Ла Скала", лондонската „Ковънт гардън" и операта в Сан Франциско.

За дългата и стръмна кариера на певеца и артиста Борис Христов си спомни директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов: „Той никога не спя на българска сцена, никога не облече за нея нито един костюм от царските си роли. Направи, обаче, записи на църковни песнопения с ангелския си глас в светия катедрален храм „Свети Александър Невски", като с това остави за музикалната световна памет един истински божествен дар".

За патриота Борис Христов си спомни историкът Тодор Чобанов: „През 1968 година е поканен да изпълни ролята на цар Самуил в операта в Скопие. Отказва заради опитите да се подменя историческата истина, като заявява в едно свое писмо, че цар Самуил е бил и ще остане в историята като български цар".

София почете Борис Христов
netinfo