Сливенска перла вече по оригинална рецепта
Сливенска перла вече по оригинална рецепта / netinfo

Ракията може да възкръсва! Звучи малко еретично, но е факт. Стотици са свидетелите, които могат да дадат показания в защита на това твърдение. Те видяха с очите си как точно в 20,30 ч. на 17 октомври „Сливенска перла" възкръсна. Най-старата българска ракия празнува своя Великден в компанията на изтъкнати ценители на качествените гроздови дестилати. За големия ден Перлата на ракиите подари лимитирана серия по рецепта от едно време. " 27 години бяха нужни, за да се случи чудото.„Но чакането си струваше", твърдят всички, които опитаха от кехлибарения еликсир.

„Сливенска Перла - Лимитирана" е с наситен цвят и аромат. Получена чрез дестилация на вино, произведено при регулирана температура на ферментация на грозде Перл дьо Ксаба. Имено на Бялата перла се дължи и уникалния вкус с нежни нотки на ванилия, живият и елегантен характер на „Сливенска перла", такава, каквото е създадена в далечната 1979 г. Именно този сорт грозде дава и името на легендарната ракия. През 1986 г. обаче съветският лидер Михаил Горбачов въвежда сух режим, заради който у нас биват изкоренени стотици декари лозя, в това число и всички насаждения с Перл дьо Ксаба.

Така в продължение на близо три десетилетия оригиналната рецепта за „Сливенска перла" е погребана, за да възкръсне тази есен в целия си блясък в лимитираната серия на „Вини" АД. Тя вече е на пазара за радост на почитателите на висококачествени гроздови дестилати. Наред с нея компанията продължава да предлага и прочутата с качеството и чистотата на вкуса си „Сливенска перла" регулярна, както и 12-годишна отлежала напитка. „Вини" Сливен е и единственият завод, който може да представи на своите почитатели истинска 25-годишна отлежала напитка. Тя е истински дар за почитателите на типичните български питиета. Сред питиетата на „Вини" АД, които се радват на голям интерес сред ценителите е и „Сливенска перла - Барел", отлежавала шест месеца в дъбови бъчви, както и Гроздова ракия специална и „Любимец 13".

"Сливенска перла" вече по оригинална рецепта
netinfo
Френски възпитаник слага началото

Зад всяко велико нещо, стои велик човек. Такъв е Неделчо Неделчев, единственият за времето си българин стипендиант завършил престижното висше лозарско училище в Монпелие, Франция в далечната 1912 г.

Въпреки сериозните предложения за работа в чужбина, той избира да се завърне в родината си с една мечта - да възстанови лозарството и винарството в България. За началото на своята мисия той избира родният си град Сливен, като виден лозарски център. Там намира съмишленици, с които основава лозарската кооперация „Шевка", която 90 години по-късно познаваме като един от най-големите Български производители на алкохолни напитки „Вини" АД.

Успехът във факти

- С дебюта си през 1979 г. „Сливенска перла" получава първа награда за качество от Пловдивския панаир

- За три години - до 1982 г., производството скача от 5000 на 500 000 литра

- Има в колекцията си десетки награди за качество

- 34 години производителите пазят традицията и неподражаемият вкус и аромат на Перлата на гроздовите ракии

- Достойнствата на „Сливенска перла" са оценени и на международните пазари като САЩ, Аржентина, Канада, Куба, Англия, Швеция, Япония, Китай, Виетнам и др.