Първанов: Вапцаров показа как човек трябва да живее
Първанов: Вапцаров показа как човек трябва да живее / БГНЕС

Вапцаров показа как човек трябва да живее и дори да се жертва в името на каузата, заяви президентът Георги Първанов по време на честването на 100-годишнината от рождението на поета в Народния театър "Иван Вазов".

Държавният глава подчерта, че човек не може да влезе в историята по втория начин и трябва да е истински: "Вапцаров не преставаше да обича живота, но когато трябваше да избира между каузата и това да изживее спокойно дните си, той избра каузата. Ако вдигнем очи към звездното небе на духовността, съзвездието на разстреляните поети, ще видим мъждукащата светлина на Вапцаровата вяра".

Първанов подчерта, че не вярва причината за величието на поета да е разстрелът му. Той подчерта, че Вапцаров ще бъде запомнен преди всичко като поет на една човеколюбива идея, но за съжаление думите, че "идеалистите си отиват за сметка на търговците" звучат твърде актуално и днес.

Изтъквайки върховната художествена ценност на произведенията на Вапцаров президентът завърши своята реч с думите: "Дълбок поклон пред святата памет на поета, чийто дух не може да бъде разстрелян".

Историкът Андрей Пантев отбеляза, че и днес "продължаваме да вярваме, че такива хора не се срещат случайно, те ни дават утешителната мисъл, че победата не е достатъчна за една идея", пише БГНЕС.

Никола Вапцаров е единственият българин, носител на Международната награда за мир, връчена му посмъртно, а 100-годишнината от рождението му е записана в календара за тази година на ЮНЕСКО, припомни генералният директор на организацията Ирина Бокова в поздравителния си адрес по случая.