Почина актьорът Наум Шопов
Почина актьорът Наум Шопов / netinfo
Почина актьорът Наум Шопов
52500
Почина актьорът Наум Шопов
  • Почина актьорът Наум Шопов

Големият български актьор Наум Шопов си отиде на 81-годишна възраст. В последните години той страдаше от проблеми със сърцето, каквато е и причината за неговата смърт. Шопов ще бъде запомнен както с ролите си в театъра, така и с тези в киното.

Наум Шопов е роден през 1930 година в Стара Загора в семейството на актьорите Мара и Христо Шопови. Още от малък майка му го кара да играе с нея в постановките на местния театър. Няма завършено висше образование, но то не му трябва, за да спечели овациите на публиката, която с аплодисменти приема и изпраща неговите театрални превъплъщения. В продължение на десетилетия Шопов не слиза от сцената, предпочитайки да играе най-вече драматични и философски персонажи. На сцената на Народния театър "Иван Вазов" той прави една от последните си роли в постановката „Крал Лир", дело на Явор Гърдев.

"Той самият, някак си неспокойно иска да постигне един Крал Лир, който да го удовлетвори, а пък интерпретациите на Крал Лир са толкова много като възможност, че един актьор с такъв потенциал би могъл да го интерпретира по различни начини в различните постановки", обясни режисьорът за избора си на Шопов за ролята на трагичния крал.

В театъра Шопов е играл и Хамлет, Сократ, Крап, Робеспиер.

В киното Наум Шопов има повече от 60 роли. Той участва във филмите „Крадецът на Праскови", „Вилна зона", „Инспекторът и нощта", както и „Топло", където играе журналист.

Може би най-легендарна обаче е ролята му във философския исторически филм „Цар и Генерал", където играе цар Борис Трети.

Съпруга на Шопов е актрисата Невена Симеонова. Двете им деца Христо и Лиза Шопови също са актьори. През 2003 г. големият актьор получава награда Аскеер за цялостно творчество.