Откриват филмовия фестивал Златна роза
Откриват филмовия фестивал Златна роза / netinfo

Двадесет и седмият Фестивал на българския игрален филм "Златна роза" ще бъде открит с премиерата на документален филм за Бинка Желязкова - първата жена режисьор в България - "Бинка: да разкажеш приказка за мълчанието" на Елка Николова.

Над 10 филма за голям екран са в конкурсната програма на фестивала, който ще се състои 1 до 5 септември във Варна, съобщиха организаторите от Националния филмов център /НФЦ/.

Някои от продукциите вече получиха международни отличия. "Най-пресните" награди са от Карлови Вари за "Обърната елха" на режисьорите Васил Живков и Иван Черкелов и "Маймуни през зимата" на Милена Андонова, припомнят от НФЦ.

Двата филма са сред осемте, които ще имат премиера във Варна. Другите нови заглавия са "Бунтът на L." на Киран Коларов, "Време за жени" на Илия Костов, "Нощ и ден" на Красимир Крумов, "Пазачът на мъртвите" на Илиян Симеонов, "Врабците през октомври" на Анри Кулев по сценарий на Станислав Стратиев и "Разследване" на Иглика Трифонова.

В програмата са също вече получилите зрителско одобрение филми "Откраднати очи" на Радослав Спасов, "Лейди Зи" на Георги Дюлгеров, "Ритуалът" - новелата на Надежда Косева от проекта "Поколение: изгубени и намерени", и "Принцът и просякът" на Мариана Евстатиева. "Смисълът на живота" на Красимир Крумов, "Приятелите ме наричат Чичо" на Ивайло Христов и "Суфле д'аморе" на Пламен Панев допълват фестивалния афиш.