Откриха тленните останки на грузинския лидер Гамсахурдия
Откриха тленните останки на грузинския лидер Гамсахурдия / netinfo

В Чечения бяха открити тленните останки на грузинския президент Звяд Гамсахурдия, съобщиха ИТАР-ТАСС и Асошиейтед прес. Те бяха разпознати от сина на покойника. Въпреки това ще бъде извършена и съдебна експертиза.

Съдебни патолози се готвят да изследват останките, за да установят причината за тайнствената смърт на грузинския лидер.

Гамсахурдия бе избран за държавен глава през 1991 г., но бе свален с народно въстание през януари 1992 г. Той избяга в Чечения, където живя година и половина, след което се върна в Грузия и оглави неуспешен бунт, за да си върне властта.

През декември 1993 г. умира при неизяснени обстоятелства в Западна Грузия. По молба на вдовицата му е погребан в началото на 1994 г. в Грозни. По-късно останките му са пренесени на друго място, както се твърди, заради бойните действия в Чечения, и после отново върнати в чеченската столица.

Вдовицата на Гамсахурция навремето заявява, че мъжът й се е самоубил, след като се озовал обкръжен от войски, верни на противника му, грузинския лидер Едуард Шеварднадзе. Грузински официални представители твърдят, че е бил застрелян при кавга от собствените си привърженици.

Неотдавна близките му заявиха, че той е бил убит.

В Грозни синът му Константин каза пред журналисти, че е идентифицирал трупа на баща си по часовника и обувките, които според местната традицията са били поставени в ковчега му.