Ниските хора са по-застрашени от сърдечносъдови заболявания
Ниските хора са по-застрашени от сърдечносъдови заболявания / Thinkstock/Getty Images

С колкото по-нисък ръст е възрастен човек, толкова по-голям за него е рискът от сърдечносъдови болести, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Всяка промяна на ръста с 6,5 сантиметра се отразява върху риска от коронарна болест на сърцето с 13,5 процента, отбелязват учени под ръководството на експерта по кардиология Нилеш Самани от университета в Лестър, Англия.

Така човек с ръст 1, 52 метра е със средно 32 процента по-висок риск от сърдечносъдово заболяване в сравнение с индивид с ръст 1,67 метра.

"От повече от 60 години е известно, че съществува връзка между човешкия ръст и риска от коронарна болест на сърцето", поясни Самани. „Не знаехме обаче дали други фактори, свързани с растежа, като например бедността и храненето в детството, играят роля и дали не съществува специфична генетична връзка между ниския ръст и увеличения риск от коронарна болест на сърцето".

Изследването обхванало над 183 000 мъже и жени с европейски произход. Учените фокусирали вниманието си върху 180 генни вариации, свързани с човешкия ръст и риска от сърдечносъдови болести.

"Открихме директна връзка между по-ниския ръст и увеличения риск от сърдечносъдови болести, като други фактори, свързани например с храненето в детството, не играят никаква роля", увери Самани. „Щом като по-ниският ръст е директно свързан с по-голям риск от коронарна болест на сърцето, може да се заключи, че отговорните за човешкия ръст генни вариации също са свързани със заболяването. Именно това констатирахме".

Резултатите от изследването са публикувани в New England Journal of Medicine.

Източник: БТА